torsdag, februari 20, 2014

SVT Debatt - ett program som har ambitioner om nya bostäder men inga svar!

Råkade för en gångs skull titta på SVT:s program Debatt kring bostadsbrist och varför det byggs så lite bostäder. En ganska sorglig samling politiker, byggherrar och kommunala planansvariga, som faktiskt hela tiden undvek huvudproblemet med det låga bostadsbyggandet; dvs finansiering och den snabba folkökningen. 
Bostadsministern Stefan Attefall(KD) och byggherrar menade att det tog för lång tid med planer. Detta påstående vederläggs dock logiskt av att det har varit ett lågt bostadsbyggande de senaste 10-15 åren. Således kan planmonopolet inte vara problemet. Kommunala planerings-ansvariga i Göteborg meddelade att det fanns gott om plats och planer för att bygga på; i motsats till påståendet om motsatsen!


Tråkigt nog fick två i o f engagerade damer från (V) och (S) - men ganska ovetande om byggandets villkor - möjlighet att vimsa till debatten och föra den ut i en felaktig periferi. Attefall hade svårt att hålla sig för skratt! Var det månne en något klen specimination från en (S)-märkt politiker med ambition att bli ny bostadsminister? Ack ja!


Vad är då grundproblemet? Pengar naturligtvis visavi den snabba folkökningen; störst i Europa. Det visste nog alla i panelen men ingen adresserade ämnet. Bedömt kortsiktigt byggnadsbehov är då 150.000 nya hyresrätter inklusive infrastruktur, vilket kostar ca 600 miljarder att bygga. Var finns dessa pengar? 


För den vetgirige länkar vi här till tidigare blogg om de ekonomiska verkligheter, som gäller och styr bostadsbyggandet i landet. Håll tillgodo!


Bostadsbristen målar in sig i ett hörn!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar