tisdag, februari 04, 2014

För fem år sedan 2009 skrev vi på denna blogg:

Vattenfall köper holländsk kraft för 95 miljarder

Statliga energijätten Vattenfall köper holländska Nuon genom att köpa bolaget för cirka 95 miljarder kronor.

Vem får betala? Vattenfall har ju inga egna pengar. Jo du som elkonsument. Grattis! Nu är snart kilowattimmen uppe i två kronor. För två år sedan kostade den en krona.

Den här regeringen vet verkligen hur man suger ut de svenska invånarna!

Hur kan man satsa 95 miljarder av skattebetalarnas (ägare) pengar till havsvindkraft, men inte kunna ställa garanti för SAAB på tre miljarder? Mycket märkligt!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu kommer resultatet. Vattenfall går egentligen inte med förlust vilket de flesta media tycks tro. Men resultatet av affären med Nuon gör att bolaget för sin internationella verksamhet måste göra en avskrivning med 30 miljarder kronor. Hade detta inte gjorts så hade Vattenfalls vinst varit ungefär som vanligt; dvs ungefär lika stor som det skulle kosta att ge Sveriges pensionärer lika hög skatt som sina något yngre medborgare.


Nuon-affären är för alltid förknippad med Maud Olofsson dåvarande näringslivsminister, som godkände hela affären. Och vi vill i synnerhet påpeka att den godkändes bl a efter denna blogs protester.


Bl a Sveriges Televsion skriver på sin TV-text, att det dåliga resultatet skulle bero på lägre el-priser i Europa, vilket torde vara fullkomligt fel. Vattenfall är helt beroende av den tyska marknaden mht sina engagemang. I Tyskland kostar idag varje kilowattimme 2,5 kronor beroende på Energiwende. Det som Vattenfall dock drabbas av är att USA dumpar ut billigt kol på världsmarknaden eftersom man håller på att avveckla den egna skitiga förbränningen av stenkol till förmån för gas. Detta utmanar givetvis Vattenfalls stora koltillgångar i Tyskland.


Vattenfalls hela äventyr utanför Sverige kan nog i ett medelkort perspektiv ses som ganska misslyckat. Särskilt med den turbulens som finns i den tyska snart mer och mer havererande energi-politiken!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar