torsdag, februari 06, 2014

Mer bredband till Gnesta?

Politikerna Håkan Ekstrand(C) och Ann-Sofie Lifvenhage(M) uppmärksammar i en motion behovet av mer bredband till landsbygden. När en ny kanalisering av avlopp från Laxne eventuell tillkommer bör man samtidigt lägga ner fiber för att möjliggöra snabbare kommunikation även i delar av landsbygden! Självklart en viktig fråga för Gnestas alla glesortsbor!


Det som dock är än mer glädjande är att lokaltidningen Södermanlands Nyheter äntligen börjar uppmärksamma behovet av ett utbyggt bredband över hela ytan! När jag - som i mitt arbetsliv jobbade med nätverk och IT inom Försvarsmakten - och dåvarande kommunstyrelseordföranden Håkan Bratt(M) såg till att Gnesta, Stjärnhov och Björnlunda som 27:e kommun i landet fick bredband redan 2002,  skrev SN i en sur kommentar: "Dåligt bredband till Gnesta"!


Samma bredband finns kvar idag; ett bredband som det går att köra 25 MBit/s på och som omfattar närmare 6.000 personer. Så tiderna har nog förändrats. Och säkert även på SN:s lokalredaktion! Tyvärr gav den sura artikeln upphov till en stämpling av Gnesta som en dåligt bredbandsort, när det i själva verket var precis tvärtom! Gnesta var först i Sörmland!


2005 skapade vi sedan Gnesta Stadsnät AB - med dåvarande kommunstyrelsens ordförande Henric Sörblad(M), som primus motor - med syfte att få ett 100 MBit/s stadsnät i första hand i Gnesta. Numera finns detta nät i alla Gnestahems fastigheter och i ett antal andra. 


I princip fick alla Gnestahems hyresgäster 100 MBit/s för en spottstyver. Idag kostar det 18.000 kr per anslutning till Telias nät för de som vill ha snabbare nät. Något som de flesta knappast har förstått att uppskatta!


Under de senaste 4 åren med rödgrön majoritet har i stort ingenting hänt annat än att man vill sälja Gnesta Stadsnät. En olycklig åtgärd, som knappast gynnar IT-utvecklingen i kommunen. Numera finns ingen insikt om framförhållning eller strategiskt tänkande kvar i kommunens styrande politiska skikt!  
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar