söndag, april 27, 2014

Vi som trodde Magdalena Andersson(S) var en klok kvinna!

Enligt dagens DN vill socialdemokraterna satsa nästan 1 miljard kronor per år på att bygga nya hyresrätter. Pengarna skall konfiskeras från de 12 kommuner som har flest höginkomsttagare.


 

Förslagets finansieringsdel verkar tyvärr mindre genomtänkt. Hur (S) skall gå iland med att öka skatten exklusivt för personer i 12 svenska kommuner låter märkligt. Det strider givetvis mot den svenska grundlagen. Bland det värsta vi vet på denna blogg är politiker som lovar bort pengar på andras bekostnad. Klart den sämsta formen av politik! Hur vet man att dessa kommuner eller personer är rika? De kan ju t ex ha stora studieskulder att betala av på!


Men är det inte bra att subventionera nya lägenheter? Man kan naturligtvis inte bara subventionera vissa hyresrätter, då måste man subventionera alla bostäder. Annars kan det lätt uppstå helt inkompatibla villkor på bostadsmarknaden. Svenska staten subventionerade miljonprogrammet på 70-talet med följd av att hela bostadsmarknaden kom i obalans och den svenska statsskulden skapades. Det drabbar idag särskilt de som investerat i bostadsrätter och villor samt i slutänden även nybörjare på bostadsmarknaden.


För övrigt blir det inte fler än ca 300 lägenheter för den miljard (S) vill konfiskera från vissa "rika" kommuner. Det behövs årligen kanske 50.000 nya bostäder med nuvarande bostadsbrist och vem löser detta, när det behövs gigantiska summor; ca 3 miljoner per lägenhet inkl infrastruktur; dvs totalt ca 150 miljarder per år.  Idag är kommunernas samlade lån på totalt 400 miljarder för all kommunal byggnation.


Nej detta förslag är en krusning i en vik av Atlantens vattenyta. Det ger ingen som helst lindring i en värld, där det finns en skriande bostadsbrist! Det finns helt enkelt inte de pengar som behövs för att lösa bostadskrisen, varken hos nybörjare på bostadsmarknaden, hos kommunerna eller staten! Så enkelt är det! 

 

Vi får hoppas att Magdalena Andersson kommer med bättre förslag framgent! Hon verkar ju både kompetent (civilekonom) och kunnig i största allmänhet och en god konkurrent till Anders Borg!


Läs gärna denna bloggs tidigare funderingar om: "Bostadsbristen målar in sig i ett hörn!"

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar