torsdag, april 10, 2014

Är regeringen på kant med väljarna?

Regeringen vill uppenbarligen inte vinna valet i höst. Nu aviserar man höjningar av skatten på bilar, tobak, snus, öl, vin och sprit samt slopad avdragsrätt för pensionssparande. Alla dessa höjningar drabbar ju folk, som bor utanför storstaden och i synnerhet pensionärer, som ju fått sänkta pensioner flera år i rad.

 

Efter att ha lett opinionen stort för fyra år sedan, föreslog de rödgröna en höjning av bensinskatten med 49 öre. Efter det uttalandet förlorade man valet 2010.

 

När det gäller Anders Borg så är han säkert den bäste finansministern på åratal änskönt dessa skattehöjningar. Men vi tycker att de drabbar orättvist och nu har han dessutom fått stor konkurrens genom socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson; den högst kompetenta civilekonomen Magdalena Andersson.

 

Till de mer trista inslagen i aktuell debatt är tidningen Aftonbladet som kommenterar, att välfärden hotas om inte Borg får in mer pengar. Aftonbladet vet väl inte att det är kommunal- och landstingsskatten, som serverar välfärden. Skola, omsorg och sjukvård sorterar nämligen inte under staten, vilket kan vara viktigt att veta i debatten. Att för övrigt skjuta till 10 miljarder extra till kommun- och landstingens budget på 600 miljarder kr, gör väl knappast någon sommar!


I en tid när det varit lågkonjunktur har riksdag och regering sänkt många skatter. I ett nytt läge där konjunkturen nu enligt finansminister Anders Borg har vänt uppåt, skall det plötsligt behövas nya skatter, som drabbar ganska orättvist. Varför då? 

"Varje utgift skall vägas mot motsvarande inkomst", säger Borg. Han menar säkert att "Varje kostnad måste vägas mot motsvarande intäkt", vilket inte riktigt är samma sak. Men är inte detta uttalande väl populistiskt. Med denna retorik skulle ju varje kostnadsökning för statens verksamhet behöva en redovisad intäkt. Hur glada blir man då på t ex Migrationsverket? 


Två av förslagen befordrar även ökad kriminalitet. Fler och fler struntar ju i att betala både bilskatt och försäkringar. Man har helt enkelt inte råd.  När det gäller den redan tidigare stora smugglingen av alkohol, så kommer den givetvis att öka i omfattning och lönsamhet för kriminella till förfång för våra ungdomar!

Samtidigt som Sverige är inne i en fas med ständigt höjda alkoholskatter så sänker Danmark densamma för att komma i någorlunda nivå med Tyskland. Ytterligare ett incitament till resor över Öresundsbron eller bron mellan Torneå och Haparanda. Även Finland har ju som bekant lägre alkoholskatt!

Att ge sig på pensionsspararna är nog en absolut förhöjd risk. Redan nu har ju regeringen ordnat det så fint att när man är pensionär så får man högre skatt. Dvs de som pensionssparar idag kommer så småningom även att betala högre skatt för denna avsättning. Nota Bene!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar