söndag, april 20, 2014

Sveket mot pensionärerna!

Under perioden 2007-2014 har löntagaren fått totalt 174 000 kronor mer i skatt att röra sig med än en pensionär. Det visar en ny rapport från Skattebetalarnas förening.

Sedan 2006 har pensionerna tappat nära en femtedel i värde i förhållande till lönerna. I löpande priser har lönerna ökat med 28 procent och pensionerna med drygt 7 procent. Sett till dagens penningvärde har dock pensionernas köpkraft minskat med 3 procent samtidigt som löntagarna ökat den med 16 procent.

 

Skattebetalarnas förening ger fortsatt eldunderstöd till pensionärsorganisationernas kamp för lika skatt. Den 14 mars släpptes rapporten ”Sveket mot pensionärerna”. Idag kommer uppföljaren ”Pensionärernas köpkraft halkar efter” och inriktningen är konsekvenserna av att pensionärerna måste betala högre skatt än löntagarna.

Pensionärens nettoinkomst har i år ökat med 16 procent i löpande priser jämfört med 2006 samtidigt som den ökat med 39 procent för löntagaren. Rensar vi för inflationen ser vi en ökning av köpkraften med 5 procent för pensionären och med 26 procent för löntagaren, skriver Skattebetalarnas förening i rapporten.

 

Det är högst rimligt att de olika partierna i god tid före valet deklarerar sin inställning till att pensionärer i Sverige betalar högre skatt än andra, när det i omvärlden oftast är tvärt om!

 

De enda två partier, som vill sänka pensionärsskatten är idag Socialdemokraterna med 50 kr per månad och Sverigedemokraterna, som vill ha lika skatt för alla! Man kan ju undra över om inte fler partier borde bli lite mer nervösa inför valet i höst.  Kanske redan EU-valet ger besked!


2 miljoner pensionärer kommer säkert att ha ett avgörande inflytande på valet! På denna blogg kommer vi intensivt att bevaka pensionsfrågan, som vi uppfattar som den viktigaste jämte, att närmare 600.000 personer står utanför arbetsmarknaden!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar