onsdag, april 09, 2014

SVT:s grepp om nyheterna hårdnar!

Det av obligatoriska TV-avgifter finansierade TV-kanalen Sveriges Televisions grepp om nyhetsmarknaden hårdnar, när TV4 nu lägger ner sina lokala nyhetsprogram. Givetvis en oroande utveckling, då den rödgröna TV-kanalen SVT behöver all konkurrens den kan få. 

Själva tittar vi regelbundet på TV4 nyheterna både på riks och lokalt så visst är det en icke önskad utveckling mot ett alltmer monopol för det mer vänsterdominerade SVT.


Det pågår fn en omfattande strukturomvandling i alla svenska media, som olikt SVT är beroende av finansiering från prenumeranter och reklam-intäkter. Mångfalden är verkligen hotad och SVT seglar allt mer upp, som ett extremt favoriserat media men saknar som sagt tillräcklig objektivitet.

 

Enligt tidningsmän så är det färre som läser tidningar. Internet innebär ju stora möjligheter, att informera sig både om sådant, som tidningarna skriver om men i än högre grad om sådant som tidningarna inte skriver om. Även annonsmarknaden är i gungning pga att mer reklam sker via TV-kanaler.


Många landsortstidningar hänger på den ekonomiska ruinens brant. I Norrland minskar både TV-kanaler, TT och rikstidningar sin rapportering, vilket givetvis befordrar ett demokratiskt underskott. En av de två tidningar vi själva prenumererar på dagligen,har inte gjort vinst på de senaste fem åren.


Men att TV4 med en vinst senaste året på närmare 700 miljoner kr skall banta/lägga ner sina lokalredaktioner är givetvis ur mångfaldssynpunkt högst beklagligt!Hotet mot mångfalden kommer även från andra håll redan 2017, då regeringen har bestämt att antalet TV-kanaler skall bli färre i marknätet. Något som kanske har undgått allmänheten. Redan nu får inte alla som vill sända i marknätet något tillstånd. En av våra favoritkanaler Discovery Science fick nådastöten redan den första april i år av Myndigheten för radio och tv; en ny maktfaktor och grå eminens i samhälle och medievärld medan andra ganska mediokra kanaler som Fox och Aftonbladet TV plötsligt fått sändningstillstånd. I allmänhet verkar det som om kanaler med vetenskap och kultur alltmer drar det kortaste strået.

Skälet till regeringens minskning av TV-utbudet skulle vara att medge fler mobilsamtal på 700 MHz-bandet. Något som knappast gynnar mångfalden men givetvis dem som älskar att tala i en nalle varhelst man befinner sig!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar