fredag, april 11, 2014

Inga fler "ungdomsbråk" idag på grundskola i Nyköping

Olika  falanger av elever från en grundskola i Nyköping, slogs ju bl a med järnrör igår torsdag i Teaterparken, varvid minst en 14-årig flicka fick föras till sjukhus för skador. Dagens förväntade fortsättning av slagsmålen stoppades dock av polis, som bevakade skolans ordning!

 

Bråk mellan olika grupperingar har varit vanliga i Sverige under åren. T ex byaslagsmålen och även på 40- och 50-talets Sverige. Striderna handlade mest om i vilket kvarter man bodde. Här kunde det skilja mellan arbetar- och villakvarter. Dvs mellan fattig och välbärgad! Sällan blev någon allvarligt skadad och knappast några flickor alls!

 

Men tiderna förändras och idag handlar de flesta ungdomsbråk om antingen fotboll eller etnicitet. Något som kanske är oundvikligt i ett snabbt internationaliserat samhälle med stor invandring. 

 

Det kanske är lärorikt att ta del av erfarenheterna från New Yorks snabba migration i början av 1900-talet med påföljande stora etniska problem bl a substansierad i musikalen West Side Story, till dagens relativa välmående assimilation. Allt kan förändras över tiden! Men Nyköping har ju uppenbara konfliktproblem, som givetvis bör stämmas av i bäcken och inte i ån eller Teaterparken för den delen!

 

Falang=stridsgruppering eller fraktion av grupper med gemensamma intressen nationalitet, etnicitet etc. 

 

Vi kan notera att denna blogg även är nr 1.500 sedan starten i december 2007. Detta innebära i snitt 1 blogg per dag om man undantar bloggens stängning under 6 månader 2011 efter ett synnerligen grovt journalistiskt påhopp!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar