onsdag, april 02, 2014

Trolljägarna och hatsamhället!

Såg det första programmet i TV3:s serie "Trolljägarna" med Robert Aschberg, som handlar om näthatet på Internet. Ett tämligen skrämmande program om hur enskilda människor misshandlas anonymt!


Hur kan man hetsa upp sig över snälla, vänliga och något "rynkiga" Elisabet Höglund, som skriver spalter i en kvällstidning. Varför använder man så vidriga epitet om henne! Ja programmet var nog en rejäl tankeväckare och en påminnelse om vad som uppenbarligen har pågått och pågår 7-24. Således ett viktigt program!

 


Varför använder man så grova invektiv i ett inlägg på Internet. Aschberg frågade men fick inga svar. I fallet med Elisabet Höglund tror vi stenhårt på att de som väljer anonymiteten har ett mindrevärdeskomplex och inte kan konkurrera med orden visavi en proffs-journalist. Dvs man lämnar sakfrågan och koncentrerar sig på vem, då man saknar reala argument! Men om nu oförargliga Elisabet Höglund får sådana påhopp. Vad skall då inte de som verkligen sticker ut hakan utsättas för?

 

När det gäller ungdomar och ofta flickors utsatthet handlar det nog om förövarens tillkortakommando i kanske kärleksliv eller allmänt umgänge! Det är väl en form av projicering för att dölja egna misslyckanden. Att samhället är på en väg som man starkt ogillar etc. 


Att vara anonym förövare på ett stort avstånd kan kanske vara enkelt och smärtfritt. Men det finns då ett offer, som är en människa; en ganska sårbar varelse, vilket kanske inte alltid är så uppenbart för alla inte ens journalister.


En diskussion om näthatet har funnits länge. Men program som Trolljägarna exemplifierar detta på ett högst påtagligt vis. Att man konfronterar nättrollen på ett i och för sig humant vis är utmärkt! Man faller inte själva i "hatfällan"!


Men varför har det blivit så att orden missbrukas på detta vis? Man får nog ge den svenska pressen och i synnerhet boulevardpressen en stor skuld i detta. Angreppen och den hårda tonen i den svenska pressen är legio. Men även den usla lagstiftning som finns kring förtal med nuvarande Tryckfrihetsförordning är det kanske inte så konstigt, att det blivit som det blivit. 

 

Nu påstår vi inte att media systematiskt tillämpar invektiv. Men förtal har blivit vardagsmat i många svenska tidningar och TV-kanaler i jakt på upplagor eller politiska poänger. Det får vi inte glömma bort! Det har givetvis en allmän påverkan på samhällsklimatet!


Men lycka till Robert Aschberg. Kanske kan du medverka till att vrida klockan tillbaka till en mer sansad värld. Även om du kanske själv tillhör småtrollen genom din egen blogg, är det av visst intresse, att skåda ett antal troll i ögonen!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar