lördag, april 05, 2014

Media vinklar till rödgrönas fördel!

Denna bloggs tes om att media och i synnerhet SVT och SR (Public Service) gynnar vissa partier i sin rapportering bekräftas nu av SIFO. Opinionsinstitutet har gjort en omfattande undersökning av journalistiken vid Public Service och de större dagstidningarna, som DN, SvD, GP, Aftonbladet och Expressen.Det parti som behandlas mest välvilligt av massmedia är enligt Sifos analys således (MP) följt av (V) och (S) medan (M) drabbats värst av en negativ och vinklad journalistik. En  undersökning av svenska journalisters politiska sympatier visade 2012 att nästan hälften av den svenska kvinnliga journalistkåren röstar på (MP) följt av (V) och (S). Enligt Jonathan Wennö har (MP) och (V) nästan helt sluppit kritisk bevakning under hela 2013. 

 

Men medias bevakning skiljer sig kraftigt åt. Som det är ganska enkelt att konstatera så står SVT och SR för större delen av den negativa vinklingen av Alliansens politik. Särskilt SVT Text står långt till vänster. När det gäller tidningarna är det väl främst Aftonbladet, som har en särskild agenda medan t ex Dagens Nyheter knappast vinklar nyheter medvetet även om det finns en och annan flummare även på denna tidning. 


Medias och i synnerhet SVT och SR:s bristande objektivitet utgör givetvis ett stort demokratiskt underskott i den svenska politiken och i samhällslivet. 

 

Nu senast har Sveriges Radio med Studio ! i spetsen uttalat sitt stöd för ett drogliberalt Miljöpartiet och häcklar Lars Adaktusson(KD) för att han vägrar delta i kanalens negativa vinklingar! 

3 kommentarer :

  1. http://sparsamtleverne.blogspot.se/2014/04/varfor-hangs-natdebattorer-ut-med-namn.html

    SvaraRadera
  2. Ja det är ganska märkligt, att mörka grova våldsbrott och namnge personer, som inte begår brott. Däremot tycker jag inte om sk nättroll. Jag har alltid vid ett inlägg uppgivit spårbar identitet!

    SvaraRadera
  3. Men Sverige är ganska unikt med denna typ av journalistik. I omvärlden hängs mördare ut direkt medan man är ganska försiktiga med omdömen om politiska motståndare. Lagstiftningarna skiljer sig rejält mot den svenska Tryckfrihetsförordningen, som alltmer missbrukas i journalistikens namn!

    SvaraRadera