tisdag, januari 20, 2015

Vår och omvärldens syn på svenska rikspolitiker

Nordiskt perspektiv på svensk politik

SVT Forum, som ju sänder från aktuella politiska sammanhang t ex riksdagen kommer då och då med riktigt intressanta inslag. Igår och idag har man sänt från EU med ett nordiskt perspektiv på hur Sverige skall regeras! SVT:s Per Malm samtalar med journalisten Peter von Kohl och EU-parlamentarikerna Nils Torvalds, Svenska Folkpartiet, Finland och Christel Schaldemose, Socialdemokraterna, Danmark.

 

Kontentan av det mycket intressanta samtalet var att svenska rikspolitiker är ganska dåliga på att lyssna på de svenska väljarna.  Man menar även att när två stora partier rör sig mot mitten och samverkar så förstärker man flankerna. Något som kanske inte var avsikten. Den allmänna uppfattningen var att både Sverigedemokrater och Vänstern måste ges ett visst inflytande. Dessa partiers väljare har ju ofta en oro inför framtiden och kanske känner sig marginaliserade. Man kritiserade allmänt det svenska valsystemet med partilistor. I Danmark och Finland är det väljarna som avgör vilken person man vill ha i riksdagen.

 

Anmärkningsvärt var både Schaldemose och Torvalds låga tonläge; de bjussade verkligen på sig. Något som känns väsensskiljt i den svenska debatten.

 

Expressens Anna Dahlberg skrev häromdagen om 8 viktiga punkter för Sveriges agenda under 2015 nämligen:

1. Skolan
2. Migration/integration
3. Bristen på utbildad arbetskraft
4. Arbetslöshet bland utsatta grupper
5. Bostadsbristen
6. Sjukskrivningars skenande kostnader
7. Hantera Putins Ryssland
8. Det trasiga skattesystemet 


Efter att under många år lyssnat på SVT Forum och riksdagens arbete blir man alltmer fundersam. Adresserar verkligen svenska riksdagsmän de verkliga problemen? Om skolan håller man på med petitesser, som betyg eller inte i 4:an. Gustav Fridolin lovade att ordna skolan på 100 dagar. Till dags dator har han inte kommit med ett enda förslag!


Hur vi skall hantera migration kontra jobb och bostäder diskuteras överhuvud taget ej. Möjligen på de stora morgontidningarnas ledarsidor eller via olika insändarsidor. Hur hanterar man paradoxen med avsaknad av utbildad arbetskraft och den stora arbetslösheten bland migranter med dålig utbildning? 

 

Kostnaderna för den statliga flyktingmottagningen diskuteras numera men den stora kostnaden som kommuner och landsting tar. Den verkar helt död i varje fall i riksdagen, som inte behöver brottas med minskade resurser för skola, vård och omsorg. Rimligtvis borde staten ta alla migrationskostnader; då skulle det nog även byggas mer.


Det värsta är den eskalerande bostadsbristen, där det saknas 200.000 bostäder intill en kostnad av närmare 600 miljarder kronor. En gigantisk summa. Bostadsbristen ökar nu med närmare 30.000 lägenheter om året bl a beroende på en omfattande urbanisering och migration. Riksdagens politiker skyller på kommunerna men vad skall dessa göra utan ekonomiska resurser.

 

Läste häromdagen i min lokaltidning att aktuell journalist något förvånat konstaterade att det inte fanns några lediga lägenheter i Gnesta, vilket gjorde det svårt att öka flyktingmottagandet. Hur är det med den varseblivningen kan man ju undra. Det har inte funnit några lediga lägenheter de senaste 10 åren på denna ort! Jag vet efter flera år i det kommunala bolagets styrelse!

 

I Stockholms bostadskö står 500.000 människor i kö. Senaste året ökade kön med 41.000 personer. Lediga bostäder? Hur dumt får det bli!


Försvarsfrågan diskuteras förvisso; men inga nya pengar finns med i diskussionerna. Försvarsbudgeten är fortfarande densamma som för 25 år sedan!


Skattesystemet är ett moras och liknar idag inte mycket av den överenskommelsen från 90-talet mellan främst socialdemokrater och folkpartister. Reglerna är snåriga och undantagen många.

 

Anna Dahlberg glömde dock i hastigheten bort den kollapsande sjukvården och den svenska industrin; vår välfärdsmotor. De kunde ha fått egna punkter!


Men svenska väljare vore värda fler kompetenta och intresserade riksdagsmän. När man inte kliar varandra på ryggen (DÖ) bakom lyckta dörrar så befinner man sig i en sandlåda lekandes "Jag förklarar krig mot ........"!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar