måndag, januari 26, 2015

Livets mörker i Bergen-Belsen, Dachau, Auschwitz!

På SVT1 kunde man denna måndagskväll beskåda en glittrande guldbaggegala. Men ett stort antal utmärkelser för begåvade inom filmkonsten. Kontrasten mot den senare på kvällen visade brittiska dokumentären Night will fall (Natten sänker sig) var gigantisk. Filmen är för övrigt regisserad av Alfred Hitchcock och Sidney Bernstein.

 

Filmen visar med all tydlighet de hemskheter och våldsdåd som pågick i nazisternas koncentrationsläger. En film svår att se då det tydliggör i all nakenhet det sämsta och lägsta inom människan. Filmen visades för första gången i Sverige idag och tidigare igår i Storbritannien efter att av politiska skäl legat gömd i närmare 70 år. Den ansågs alltför stark och uppvisande av ett tyskt folk i total avsaknad av human mänsklighet.

 

Imorgon är det precis 70 år sedan den ryska röda armén befriade fångarna i Auschwitz, Polen. Ca 4,3 miljoner judar beräknas ha mördats i lägren av nazisterna under deras blodiga era förutom alla romer, psykiskt handikappade eller oliktänkande.


Detta kan hända igen! Låt oss vara människor!

 

Bilden kunde vara en förlaga till Picassos Guernica men är en negativ bild av nazismens offer! Totalt mördades ca 6 miljoner judar varav många direkt av tyska trupper!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar