fredag, januari 23, 2015

Sverige har högst kommunalskatt i hela världen!

Den svenska kommunalskatten har aldrig varit så hög som nu och den ökar. Man skulle ju kunna tro att kommunistiska länder har hög skatt men icke så. Vi är värst. Något som Svenskans Näringliv uppmärksammar idag.


Skatten är närmare 32% i snitt och fördelar sig på 20,70% till kommunerna och 11,35% till landstingen. Statens bidrag till kommuner och landsting är ca 80 miljarder, vilket t ex för Gnestas del ger ett tillskott på ca 80 miljoner till skola och äldreomsorg. 


Fortsatta skattehöjningar blir mer och mer omöjligt pga viljan att arbeta och den svarta marknaden tillväxt! Dock är väl dessa siffror inte helt jämförbara. Således ingår sjukvårdsavgifterna i den svenska skatten men inte alla utländska!


Men var finns kommunernas incitament till att hålla tillbaka utgiftshöjningar? Numera har vi ett regleringssystem den sk Robin Hood skatten mellan olika kommuner. Denna transferering som uppgår till ca 12 miljarder kronor gynnar t ex Malmö Stad som får närmare 4 miljarder i extra bidrag. En tredjedel av alla tillängliga medel.


Sverige håller mer och mer på att bli ett skattemoras! Ganska märkligt!

2 kommentarer :

  1. Skulle inte skatteutjämningssystemet främja norrländska glesbygdskommuner och hindra dem från att dö sotdöden? Den diskussionen är helt borta när det visar sig att landets tredje största stad får mest av alla i skatteutjämningsbirag. En stor skandal!

    Fattiga norrlandskommuner får i stället vara hjälpgumma till en vanvettig migrationspolitik genom att ta emot horder av utomeuropéer (rika människor som betalat massor för att bli forslade hit och som dessutom "tappat bort" passen så att de inte går att identifiera). Det är norrlandskommunernas lott! Häpp!

    SvaraRadera
  2. Håller med dig om att Norrland har hamnat i strykklass. Den främsta uppgiften för utjämningssystemet är ju att hålla uppe servicenivån i hela landet. Där har man naturligtvis misslyckats. Servicenivån i Malmö är hög inte minst med närheten till Köpenhamn.

    SvaraRadera