onsdag, januari 14, 2015

Den oranga pensionsbluffen!Snart får förhoppningsfulla svenska skattebetalare ett orange kuvert från pensionsmyndigheten, där man får veta sina pensionspoäng och bedömd framtida pension. Eftersom folk knappast går till grannen för att jämföra, inser de flesta nog inte att det är ungefär samma pension som alla får i slutänden oavsett lön eller inbetald skatt!

 

Efter ett eget långt arbetsliv med en slutlön på över 40.000 kr, så är vår folkpension på 15.300 kr. Dvs ca 35% av slutlönen. Pensionsmyndigheten utlovar teoretiskt möjliga pensioner på upp till 19.000 kr. Något vi kallar utopiskt efter en dialog med denna myndighet!

 

Vi får nu 11.500 kr efter skatt från Pensionsmyndigheten varje månad. Det märkliga är att detta belopp är detsamma som det skattefria och maximala äldreförsörjningsstödet på 11.500 kr eller garantipension kombinerat med bostadsbidrag.  Dvs har du inte betalt in ett öre i skatt och fått en låg pension, kan du alltid få äldreförsörjningsstöd, som anses vara lägsta skäliga levnadsnivå för äldre. Många invandrare får detta stöd, då de knappast fått några poäng i oranga kuverten och blir därmed de verkliga vinnarna!


Analysen för detta moras blir, att folkpensionen är en stor politisk bluff och ett spel för gallerierna, där utbetalade pensioner är lika stora oavsett om du är den fattigaste bondmoran eller den rikaste VD. Förvisso ett jämlikt socialbidragssystem men utan korrelation till gjord samhällsinsats (skatt). De oranga kuvertens huvuduppgift är att vilseleda och lugna oroliga framtida pensionärer. Tro inte att du premieras för att du betalar hög skatt!

 

Syntesen av detta moras blir: Se till att få tjänstepension från ditt företag och spara; inte i aktiefonder utan bättre t ex i statsobligationer! Se till att du har egendom som kan försäljas och omsättas för eget eller barns behov innan du hamnar på ålderdomshemmet! Har du låg pension, sätt sprätt på alla dina pengar och ev egendomar. Bo i hyresrätt. Du kan alltid begära äldreförsörjningsstöd och få max 11.500 kr varje månad!

 

Tidningen Kommunalarbetaren har räknat ut att man får 440 kr mer i månaden för ett helt arbetsliv än en person som aldrig jobbat!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar