lördag, januari 10, 2015

Nej, ta inte bort ränteavdragen!

Just nu pågår en debatt, där även borgerliga debattörer verka stödja ett borttagande av ränteavdragen. Syftet skulle vara att minska priserna för villor och bostadsrätter och öka statens skatteinkomster. Något som vi dock på denna blogg inte har särskilt stort förtroende för.


Vår grundade mening är att detta drabbar i första hand familjer som lever på marginalen eller är nybörjare på bostadsmarknaden. Alla behöver bostad och eftersom varken stat eller kommuner bygger så finns det ingen annan option än att köpa och ta upp lån. 

 

Det man istället borde göra är att återinföra fastighetsskatten, som finns i alla länder. Det kommer inte att drabba dem med normala boenden eftersom man redan idag betalar 7.000 kr i skatt på den enklaste boningen. Däremot kommer de som bor i dyra bostäder, att få ta huvuddelen av ökade kostnader, som då stärker statskassan kanske med 20 miljarder!

 

Sålunda en reducering kostnaderna för enkla boningar och en höjning för mer exklusivt boende. En rimlig fastighetsskatt skulle kunna vara en jämvikt på taxeringsvärde 2 milj på nuvarande 7.000 kr.

 

Med denna åtgärd sätts även fokus på att bygga enklare och inte så komplicerat, vilket torde vara en välgärning!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar