onsdag, januari 28, 2015

Äldre drabbas främst när sjukvården kollapsar!

Det har väl knappat undgått någon, att den svenska sjukvården är i akut kris beroende på att Landstingens minskade skatteintäkter per capita.

 

De som främst nu drabbas är samhällets mest svaga de svenska pensionärerna, som kanske hade tänkt sig en mer guldbetonad tillvaro efter ett långt livs slit.

 

Sveriges riksdagspolitiker tiger som vanligt som graven och låtsas som det regnar. Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, bedömer att de äldre far mest illa när det uppstår krislägen på sjukhusen. Och visst saknas det pengar vilket inte minst blir tydligt när man ser att budgeten inte räcker till på Stockholmssjukhusen.

 

Enligt Svenska Dagbladet har det intagits sk stabsläge på 8 svenska sjukhus redan i år. Stabsläge kan jämföras med ett krigsläge för vårdsökande patienter. Dvs de personer som anses vara mest behövande för samhället prioriteras. Detta innebär att äldre personer alltid kommer i sista hand.

 

– Det är fruktansvärt att inte kunna lägga in folk som behöver vård eller skicka hem patienter för tidigt. Eller att behöva ställa in alla planerade behandlingar, säger Styrud.

 

Det rika Sveriges befolkning ökar visserligen men ökningen har inte inneburit några större skatteintäkter för Landstingen, då det främst rör sig om fattiga invandrare.


Det är dags att riksdagens ledamöter väcks ur sin Törnrosasömn och äntligen tar sitt ansvar och ser till att Landstingen får de ökade ekonomiska resurser som behövs för att möta behovet.Enbart landstingsskatt klarar inte detta.


Statens kompensation till landstingens sjukvård har i stort legat still trots att Sverige befolkning ökat med över en miljon personer de senaste 10 åren.

 

Vi blir alltmer övertygade om att den svenska politikens klippor finns i kommuner och landsting. Riksdagspolitiker sysslar enbart med närmast  ickefrågor, som möjligen gynnar egen nomenklatura eller skyfflar de reella problemen till lokala politiker. Vi är inte särskilt upphetsade över vad som åstadkoms i Riksdagshuset!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar