torsdag, januari 08, 2015

Äntligen en bra deckare på SVT: Shetlands!

I morgon fredag sänder SVT1 den shetländska deckaren Red Bones skriven av Ann Cleeves med detektiv Jimmy Perez i spetsen spelad av Douglas Henshall (bilden). Liksom vi är mycket förtjusta i Håkan Nesser och läser hans flesta böcker är det likadant med Anne Cleeves, som bla annat skrivit fem shetländska deckare. Den senaste köpte vi strax före jul och var tänkt som helglektyr.


 

De fem böckerna heter Raven Black, White Nights, Red Bones (aktuell), Blue Lightning och Dead Waters. Böckerna finns vad vi vet även översatta till svenska i pocketformat. Cleeves har även gjort en serie deckare med Vera som detektiv t ex Hidden Depts! Även dessa är inspelade TV-serier.

 

Det som är intressant med att läsa shetlandsdeckarna på engelska eller snarare nordskotska är språket, som i många avseenden liknar Old-Norse; dvs gammal-skandinaviska. På Shetlandsöarna heter det inte children utan bairn, när man talar om barn.  Här får man nu lära sig vad Up Helly Aa är för något! Vi får väl tillstå att vi även läst några på svenska det ger ju en något annorlunda känsla.


Detta är en deckarserie miljömässigt milsvidd från CSI New York eller vad de alla heter. Några vi med fördel överlåter åt andra. Givetvis älskar vi Poirot och tycker att Barnaby är hyfsad liksom alla SOKO Wien, Stuttgart, Wien, München, Wismar etc på tysk TV. Men den här serien bjuder på lite annorlunda scenerier och ett ganska rofyllt och ohektiskt liv. 


Ja någon undrade om Wallander och Beck, så får vi meddela att intresset inte är särskilt högt.  Men här har SVT verkligen spänt sig. Bra!.


Vi får hoppas att SVT sänder alla BBC inspelningar - inte bara Red Bones.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar