torsdag, mars 06, 2014

EU - en tandlös tiger!

Igår kväll lyssnade jag till Stephen Sackur i programmet BBC Hard Talk. Han intervjuade eller snarare sopade golvet med en representant för NATO i Washington och den Ukrainske ambassadören till Storbritannien. Han förutspådde då att dagens EU-toppmöte i Bryssel kring Ukraina-Ryssland skulle sluta i ett stort ingenting! Han förutspådde att varken Tyskland eller Storbritannien med viktiga ekonomiska relationer till Ryssland skulle gå med på några sanktioner och att USA skulle vara ganska ensamma om sin ståndpunkt.

 

Idag kunde man se Storbritanniens premiärminister David Cameron försöka bortförklara varför det blev ingenting på Sky News. Ganska pinsamt! Även Angela Merkels uttalande idag i tysk TV var ovanligt hovsamt. Då skall man veta att 40% av Tysklands energi i form av gas numera kommer från Ryssland efter den tafatta nedläggningen av den egna kärnkraftindustrin. Tyskland är ju i ett desperat behov av energi under deras Energiwende! Vänta bara till kraftledningarna under Östersjön till Sverige är klara. Då blir det svensk vattenkraft, som skall tillgodose Merkels behov på bekostnad av våra plånböcker!


EU:s varumärke - att vara en garant för freden i Europa - är tämligen skadat inför kommande EU-val. Vad skall nu EU vara bra till? Jordgubbar, krökta bananer. Korkade tekniksystem, som inte klarar norrsken eller jättelöner för politiker och anställda bortom all insyn och kontroll. Vem säger att nomenklaturan försvann med sovjetiska väldet?


I sakfrågan är det tämligen beklämmande att enbart USA av större makter och de tidigare ockuperade balt-staterna och Polen, som värnar om länders integritet och självbestämmande. Även den svenske statsministern backar ur och desavoerar därmed sin kollega Carl Bildt, som ju faktiskt har en åsikt. Men nu segrade Reinfeldts "veka nacke"! Kommer nog att dröja innan vi får en statschef med Olof Palmes kapacitet!

 

Vi applåderar sålunda Polens beslut idag att genomföra en större försvarsövning, där bl a  12 amerikanska F-16 Fighting Falcon, deltar. Polen har ju en 40 mil lång gräns mot Ukraina och förvisso en dålig erfarenhet av allt för kärvänlig rysk dominans!

 

 Mikael Holmström i svenskan:

Det osannolika har hänt. Varningssystemen blinkade. Men omvärlden förstod inte signalerna. Än mindre kunde de dämpa den farliga kedje- reaktionen. Det europeiska säkerhetssystemets alla styrsystem: EU, Nato – ja inte ens FN – kunde aktiveras och ingripa för att stoppa härdsmältan.
Före Rysslands inmarsch var det ju så osannolikt att det som hände i Ukraina skulle hända (för att nu använda Tage Danielssons monolog om sannolikhet efter kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979). Osannolikt eftersom Europa utgått från att detta inte skulle kunna hända i vår tid.
Dagens Ryssland är arvtagare till det Sovjetunionen som arbetade hårt för att Europas gränser från 1945 skulle slås fast som okränkbara.

 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar