onsdag, mars 12, 2014

Den svenska polisen allt sämre och mer nonchalant!

 

Den svenska polisens uppklarningsprocent är förfärande låg runt 5% och blir sämre för vart år, trots ökade resurser. De som bl a har drabbats värst på senare år är dagligvaruhandeln, där stölder för över 4 miljarder sker varje år. Största delen av dessa belopp står utländska ligor, som kan operera ganska fritt med stöd av svensk och EU:s lagstiftningar. 


 

Handlare över hela landet börjar protestera alltmer och den svenska polisens insatser som sagt är ganska amatörmässiga. Härom dagen såg jag ett tyskt TV-program (RBB Berlin), där man var ganska bekymrade över att den tyska polisens uppklarningsprocent sjunkit från 28% till 25%, att jämföra med den svenska polisens 5%.


Handlare i Gnesta påstår nu att Sörmlandspolisen inte gör ett vitten åt saken. Och det är ju ganska troligt, då Gnesta borde haft runt 25 poliser men i bästa fall har två. Polisen struntar i Gnesta och skulle något akut ske tar det väldigt lång tid att få polis på plats. 


Personer som tagits på bar gärning för stöld ur en matvarubutik borde kunna förklaras persona non grata. Om en person som stjäl kan hindras från att besöka sin tidigare brottsplats, skulle det nog bli betydligt enklare för landets handlare. Ofta handlar det om samma personer som återkommer vecka efter vecka!


Men den svenska polisen är en chimär av sitt forna jag. Idag struntar man i ganska omfattande brott och avskriver själva många brott av någon anledning. Personligen blev man ganska besviken på de två poliser i Nyköping, som på eget bevåg avskrev de ekonomiska oegentligheter, som drabbat Gnesta kommun för några år sedan. Först så segade man ut på en ganska enkel utredning i flera år och sedan avskrev man i brist på bevis!.


Efter två långa år av funderande har således polisinspektören vid sörmlandspolisen Dennis Johansson och polisassistenten Sandra Linander kommit fram till att ärendet skall avskrivas på ett knappt läsbart standarddokument - brist på bevis. I sanning en fantastisk polisinsats. Särskilt som den gjorda revisionen är hur tydlig som helst.

 

Även svenska domstolar lämnar mycket i övrigt att önska. Deras kriterier för att utom allt tvivel döma personer är bland de högsta i världen; dvs beviskraven är mycket höga i Sverige jämfört med omvärlden. 

 

Polisens ointresse att lösa brott står även i proportion till statens ovilja att mäta polischefers eventuella framgångar - något som är ganska vanligt i omvärlden. En polischef t ex Carin Götblad, som saknar polisutbildning - hon är förskollärare - ägnar stor tid att uttala sig i TV och press. Men hon behöver ju knappast vara en bättre ledare för det. En betydligt bättre värdemätare är antalet uppklarade brott. 


Tyvärr har nog handlare i Gnesta och annorstädes att se fram mot en än mer ointresserad poliskår framgent! Detta kommer att fortgå så länge det inte framställs några större krav på deras insatser från stat och regering! Skicklighet har ej längre något egenvärde. I så mening så ökar ju även korruptionen i landet!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar