lördag, mars 09, 2013

Vattenfalls kolkraftsatsning signerad de rödgröna!

Rödgröna debattörer, kommunister och Sverigedemokrater öser nu galla över den nuvarande regeringen för Vattenfalls sk kolkraftsatsningar i Polen och Tyskland.

Samtliga torde vara väl medvetna om att det var regeringen Göran Persson med näringsministrarna Leif Pagrotsky och Thomas Östros, som var faddrar för detta äventyr. Utvecklingen stöddes av såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet.

Tysklands återsatsning på kol har ju beslutats relativt nyligen av tyska Bundestag, som ersättning för de kärnkraftverk, som man nu stänger. Hur Tyskland skall kunna leva upp till de bindande utfästelser man gjort för att minska koldioxidutsläppen till 2020, står fn helt skrivet i stjärnorna. Den tyska industrin kommer ganska snart att sakna energi om man inte kraftigt expanderar kolkraften.

Särskilt Lise Nordin och MP beklagar sig över att regeringen låter Vattenfall driva kolkraftverk i Tyskland. Det blir närmast komiskt när MP nu, i maktlös opposition, ylar mot månen. I regeringsställning hade de chansen, men gjorde inget. I stället var MP med och backade upp den stora satsningen 2002-2006 på 70 miljarder kronor i tysk kolkraft, utan att fråga riksdagen. Detta har man senare kritiserats hårt för av både Riksrevisionen och KU. Miljöpartiet får gärna kritisera Vattenfalls och regeringens nuvarande agerande, men tala då också om att det är ni tillsammans med Socialdemokraterna som är ansvariga för att vi är storägare till tysk brunkol. Allt enligt riksdagsman Eva Flyborg(FP).

Många politiker drabbas snabbt av total minnesförlust när så är lämpligt. Ganska ynkligt kan man tycka. Särskilt som man vill ge sken av att vara ett trovärdigt alternativ till Alliansen!