söndag, mars 24, 2013

Legalisera tiggeriet!

Många rumäner ofta romer lever under förfärliga förhållanden i sitt "hemland". De upprätthåller ett någorlunda liv för sig och sina familjer genom att tigga på Stockholms gator. Först borde EU:s solidaritetesfonder användas för denna nöd. Men varför skall dessa EU-medborgare behöva riskera utvisning eller förakt för tiggeri? Ett tiggeri som för många är sista chansen till ett anständigt liv!

Sverige skulle kunna göra mer genom olika projekt i Rumänien för dessa människogrupper. Vi brukar ju vara bra på frivilliga insamlingar av olika slag. Kanske kan man organisera Europa-hjälpen på 90-konto!

En lämplig åtgärd skulle vara att avskaffa lagen om tiggeri! Denna legalisering måste då givetvis ske på ett sånt vis som motverkar fördelar för internationella kriminella nätverk, som sätter tiggeri i system och ofta utnyttjar underåriga personer.

Något positivt måste göras! Romer saknar i allt väsentligt organisationer, som stöder deras sak. Man har inga stater att falla tillbaka på. I Sverige brukar flera partier ju ta den svages "parti." I dessa fall har det dock saknats idéer och varit tämligen tyst av någon anledning!

PS. Enligt fattigvårdslagen från 1918 är tiggeri inte tillåtet. Däremot betraktas inte en mössa på marken eller andra varande insamlingsbössor, som tiggeri!