torsdag, mars 14, 2013

Spelet om delningen

Spelet om delningen är en utmärkt bok av de två synnerligen kompetenta och tidigare journalisterna Bo Höglander och Claes Wiklund vid Sörmlands Nyheter.

I mitt tycke en ovanligt bra och mycket initierad beskrivning av händelserna i slutet på 80-talet kring delningen av Nyköpings kommun i tre delar, Nyköping, Trosa och Gnesta fram till mitten av 90-talet. Denna bok utgiven på SN förlag borde vara obligatorisk för dagens unga politiker. Det är viktig att förstå varför och hur skiften eller delningar kommer till stånd.

Många av de frågor och funderingar som då fanns återuppstår nu i och med Trosa kommuns ambitioner, att ingå äktenskap med Stockholms Län. Många Trosabor känner sig säkert som tillhöriga länet i och med arbete eller skolor. I Trosa verkar det politiska samarbetet hålla en fortsatt hög mognad medan det i Gnesta råder en politisk splittring med ganska låg initiativkraft från den styrande majoriteten.

Man hade väl ändå kunnat tänka sig i demokratins namn att genomföra en folkomröstning för invånarna i Gnesta kommun. Detta nej eller sega behandling kommer säkert att innebära en minuspost för Trosa vid en eventuell ansökan till Kammarkollegiet.

Själv är jag en aning tveksam till länsbyte. Fn är Stockholms Län lätt kaosartad med en omfattande inflyttning, stor avsaknad av både bostäder och arbetsplatser samt en sjukvård i obalans. Många politiker vill bygga sönder Stockholm men  kommer nog att få bakslag 2014. Säkert kommer även Landstinget i Stockholm behöva öka skatterna för att klara vården och stora infrastruktursatsningar. Fördelarna är naturligtvis kommunikationer (tåg, vägar etc) och möjligen en större frihet till specialistvård. Men döm inte ut Sörmland!

Men läs gärna Spelet om delningen. Själv får jag nog skaffa ett nytt exemplar då jag glömt namnet på den som lånat mitt eget exemplar.