söndag, mars 10, 2013

Påhoppet på demokratins försvarare!

Vi har tidigare skrivit om SR P3 Dokumentärs tappra försök att misskreditera förre chefredaktören för Dagens Nyheter, Herbert Tingsten, som CIA-agent, genom historikern Mikael Nilsson anställd vid Stockholms Universitet och den vänsterextreme journalisten Henrik Arnstad anställd vid Södertörns högskola. Den person som verkligen vet statsvetaren Olof Peterson har sopat mattan med P3, dessa personer och påståenden.

I dagens Söndagskrönika i papperstidningen Dagens Nyheter behandlar den nye chefredaktören Peter Wolodarski ämnet under rubriken "En god tidning får oss att tänka, känna och därmed handla". Wolodarski skriver:

"Det är mer än 50 år sedan Tingsten verkade som chefredaktör, men intresset för honom och hans gärning tycks bara växa.
Förra söndagen skulle P3 ha sänt en dokumentär om DN:s tidigare chefredaktör Herbert Tingsten. Enligt förhandsinformationen avslöjade radioprogrammet ett dolt samband mellan Tingsten och CIA, den amerikanska underrättelsetjänsten. I botten fanns en oblyg och osann anklagelse om att DN-chefen (1946–59) var betald av USA och hämtade sina idéer från propagandaorgan.

Det blev aldrig någon dokumentär i radio. Några dagar före planerad sändning lyftes programmet ur tablån när statsvetarprofessorn Olof Petersson visat att CIA-teorierna inte höll för granskning. I en debatt i P1:s ”Studio ett” sopade Petersson banan med de huvudansvariga bakom mytbildningen, journalisten Henrik Arnstad och militärhistorikern Mikael Nilsson."


Herbert Tingsten en av mina absoluta idoler uppvisade ett berömvärt agerande. Han kritiserade både extremhögern (nazism) som extremvänstern (kommunism). En således komplett person. Dagens vänsterextrema journalister, som det finns synnerligen gott om i svenska media och i synnerhet vid public service klarar inte detta. För dem är det endast de högerextrema som är onda medan de själva tillsammans med egna mörkermän enbart är goda. Härav blir man inte särskilt förvånad över radions oblyga försök att söka tillgodose vänsterextrema ambitioner! 

På denna blogg har vi under alla år haft ambitionen att efterlikna Tingstens agerande. Det har mest resulterat i massiva påhopp från "de alltid goda" dvs vänsterextrema källor, som AlliansfrittSverige, N24Nyheter och nu nämnda public service samt ett och annat något ynka hurrarop från "de alltid onda".

Vi känner en stor dock en stor trygghet med att det finns liberala tidningar, som Dagens Nyheter , Svenska Dagbladet och Expressen, som klarar att hålla ryggen fri från både höger- och vänsterextrema. Dessa tidningar utgör även lysande ljus mot en tilltagande antisemitisk retorik i svenska vänstermedia.