måndag, mars 04, 2013

Gomorron Sverige!

Gomorron Sverige!
Och välkomna till en ny arbetsvecka. I alla fall för dem som har en regelbunden sysselsättning av något slag. Denna morgon vaknade man tidigt så man fick läsa morgontidningarna, DN och SN via den elektroniska möjligheten. På nätet kollar vi några till som SvD, GP och Strengnes Tidning.

Även TV:n står på med i vanligt fall TV4 Nyhetsmorgon. Denna morgon dock inställd på SVT1 så det blir det konkurrerande Gomorron Sverige.

För en gångs skull verkar SVT programmet ha skaffat sig en tämligen välorienterad politisk kommentator, som uttalade sig kring svenska regeringsalternativ. Han konstaterar att det bara finns ett, vilket är helt korrekt. Text-TV - idag som de flesta dagar - talar hellre om sprickor i regeringen så fort man inte är ense. Det vore ju konstigt om man var ense i varje fråga. Då behövs ju inga fler partier. Text-TV är verkligen i behov av nya medarbetare.

Som programledare finns bl a Micke Leijnegard, som brukar slänga ur sig vad som helst. För något år sedan kommenterade han Vårdbidraget, som dj-a skit och idag lyckades han - med ett glatt leende - påstå att CIA mördar folk i parti och minut. Man kan ju undra över vilka krav SVT har på sina programledare. Nu zappar vi Nyhetsmorgon i TV4.

Allt fler unga mår sämre
I en artikel i dagens SN kan man läsa att det skrivs ut mer och mer antidepressiva medel till unga. Orsaken skulle vara det förändrade samhället och att det borde behövas fler äldre t ex i skolorna. Föräldrar är stressade och struntar i sina barn.

Analysen i detta är nog korrekt men syntesen tror jag inte alls på. Enligt min uppfattning är det höga prestationskrav på allt fler, som är orsaken till detta. Prestationskrav har alltid funnits men kanske för en mer begränsad mängd ungdomar. Idag skall alla kunna tillgodogöra sig samma teoretiska undervisning både i grundskola och delvis i gymnasium, vilket torde vara en omöjlighet av många skäl.

Dagligen matas våra ungdomar av en målbild med alla fancy jobbs, som finns att tillgå i livet. Kanske ett programledarjobb  på TV eller ett välbetalt jurist dito, något som relativt få kan uppnå. Många föräldrar vill se sig själva förverkligade genom sina barn. Nu har vi snart ett studieobligatorium för barn från 2 års ålder till 20. Man kan ju verkligen undra om man inte skall låta barn få vara barn?

Mobilägare tvingas betala tv-avgift
Radiotjänst i Kiruna, en stat i staten, skapar sina egna lagar och kräver nu att även ägare till datorer och mobiler skall betala licens till Sveriges Television. Något som borde prövas av domstol - kanske en konstitutionsdomstol. I varje fall borde saken prövas ända upp i Europa.domstolen. En mobil kan ju inte få samma kvalitet i mottagningen, som en TV p g a begränsad bandbredd. 80% av svenska folket tycker att detta är heltokigt enligt DN.

Licenskontrollanterna kan man lämna därhän. Man behöver varken öppna dörren eller svara på kontrollanternas frågor. I efterspelet till debatten om polisens riktade ID-kontroller kan man ju  dessutom i högsta grad ifrågasätta Radiotjänsts kontrollverksamhet är rimlig m h t "brottets" art. Strider inte detta åtminstone moraliskt mot individens frihet?

A-kassa utan att ha arbetat
Enligt SvD så föreslår moderaterna att slopa kravet att en arbetslös måste ha arbetat för att kunna få ersättning. Den som inte jobbar skulle därmed slippa leva på försörjningsstöd.

Men eftersom det då inte kopplas till jobb så blir det ju ingen A-kassa heller utan ett av staten betalt försörjningsstöd. Idag finansieras A-kassan delvis genom avgifter. Hur det skall se ut i moderaternas förslag är dunkelt men varför ha krav på att försörja sig själv, när samhället kan fixa allt. 

Mauerfall noch einmal
Upprördheten är stor i Tyskland över att Berlins socialistiska majoritet vill riva delar av minnemärket "Muren"; Kvarvarande rester av muren mellan Öst och Väst uppförd av kommunistdiktaturens DDR. Syftet skall vara att kunna bygga nya exklusiva boenden. Detta har upprört känslorna rejält i hela Tyskland(ZDF).