lördag, mars 16, 2013

SVT Rapport vilseleder om kritik mot friskolor!

SVT Rapport berättade häromdagen om Skolinspektionens granskning av Sveriges skolföretag och ger den generella bilden att friskolor har kvalitetsbrister och rapporterar:

Nästan alla granskade friskolor brister när det gäller särskilt stöd till elever. Många får också kritik för att undervisningen inte håller måttet.

Men SVT berättar inte att Skolinspektionens granskning är utförd på ett fåtal noga utvalda skolor som är i riskzonen för att klara uppdraget.

- Det här projektet startade för två år sedan. Vi gjorde då först ett urval utifrån de skolor som i sin årsredovisning signalerade en ekonomisk obalans. Av dessa skolor har vi sedan valt ut de skolor som har fått flest anmärkningar om kvalitetsbrister i våra tidigare granskningar. Det är dessa skolor som vi har granskat, säger Bertil Karlhager på Skolinspektionen.

Så det som presenteras i SVT utifrån er granskning är inte en generell bild av friskolorna utan en bild av skolorna i ert selektiva urval?

- Ja så är det. Utgångspunkten för intervjun var vilka brister vi sett inom ramen för den pågående koncerngranskningen.


Mikael Hvinlund, som tydligen är ansvarig utgivare för SVT Nyheter (kul att få veta vem denna anonymitet är) kommer med en krystad förklaring, som dock motsägs av ovanstående uttalande av Bertil Karlhager på Skolinspektionen.

Vi blir inte särskilt förvånade. Sveriges Television bedriver titt som tätt egen politik. Trist med dessa ständiga vinklingar.