torsdag, mars 21, 2013

Ministerstyre eller ej!

S k ministerstyre dvs att ett statsråd lägger sig i den direkta verksamheten vid en myndighet brukar ju vanligtvis åtföljas av pressens ramaskri och diverse anmälningar till konstitutionsutskottet av främst (V) och (MP).

I dagens DN uppmanar skribenten Ewa Stenberg migrationsminister Tobias Billström(M) att utöva ministerstyre och beordra Migrationsverket, att ge svenska afghan-tolkar flyktingstatus i Sverige. Man kan tycka att det borde vara bra att media håller en bestämd nej-linje i denna bestyrelsefråga. Det mest märkliga är hennes uttalande, att Billström därmed skulle kunna kompensera sig i allmänhetens ögon för sina blonda och ganska blåögda uttalanden. Något som torde vara att uppmana till rent lagbrott!

Tolkarna har ju varit anställda av svenska staten och kan ju, förmodar vi, liksom andra anställda t ex vid ambassader, söka uppehållstillstånd i Sverige. Att denna fråga skulle vara kopplad till blonda och blåögda är dock en fiktion. Fråga om afghan-tolkarna har funnits länge på agendan och det tolkarna vill är att få sk flyktingstatus.

Frågan är naturligtvis inte helt lätt att avdöma. Finns det lagliga möjligheter att ge undantag för vissa personer? Troligen ej. Men visst borde Sverige ta sitt ansvar och åtminstone tillse att de kan få prövning som arbetsinvandrare.

Men vissa journalisters förmåga till töjbarhet av både det ena och det andra slaget, när det passar, är fascinerande men i ett längre perspektiv skrämmande!