lördag, mars 09, 2013

Har Johan Rocklind(S) gjort patron ur?

Hemkomna från vårt östra broderland finns det mycket att läsa i såväl de stora tidningarna som i lokalbladen. En ganska frapperande insikt är att Sörmlands Nyheters lokalredaktion i Gnesta slutat att intervjua kommunens högste politiske företrädare Johan Rocklind(S). För det mesta citerar man ganska märkligt Kukka Valtola-Sjöberg(MP), som faktiskt endast är språkrör för miljöpartiet och ingen talesperson för Gnesta rödgröna majoritet.

Då kan man verkligen börja fundera över varför. Det finns uppenbarligen två alternativ. Antingen vill Johan Rocklind inte bli intervjuad eller så struntar tidningen i hans åsikter. Ganska underligt är det.

Fortsatt ganska underligt kan man vidare läsa i artiklar om "Nya byggplaner nära Gnesta tätort" och " Gnesta i jakt på nya tomter". ?? De projekt, som beskrivs i dessa artiklar var jag redan som byggnadsnämndens ordförande 2004-2005 med att arbeta fram och besluta om. Intet nytt under solen således.

Hur skall artiklarna tolkas? Tyvärr är det egentligen inget positivt besked alls eftersom NCC inte vill fortsätta sitt uppdrag att bygga i Gnesta trots tidigare överenskommelser.  Man vill istället sälja förmodligen övervärderad mark för dryga 6 miljoner kronor. Det är något trist att påpeka men de senaste 2,5 åren med rödgrönt styre har man faktiskt inte lyckats prestera ett enda nytt projekt i Gnesta tätort.

Det fanns en tid då Alliansen i samarbete med socialdemokraterna (Gert Nilsson) såg till att det verkligen byggdes i kommunen. Men detta hör 2002-2008 till.

Köpet av NCC:s mark som ursprungligen tillhörde Frustuna kyrka är en något extraordinär åtgärd för att söka locka in nya aktörer. Kommunen som sådan har ju inga resurser kvar att projektera och leda byggverksamhet. Den försvann för många år sedan.

Eventuella byggnationer på Mosebacke är ganska marginella i sammanhanget. Jag måste nog med facit i hand inse att samarbetet mellan Henrik Sörblad(M) och Gert Nilsson(S) visavi Mosebacke m flera områden hade kunnat skapa betydligt fler bostäder i Gnesta. Men det sprack ju på ett "tätt" motstånd.

Sensmoralen är att historien och erforderlig kunskap om denna är väsentlig. Man skall heller inte tillskriva något parti det som inte förtjänas. Det är knappast utan orsak som den politiskiska sfären i Gnesta under senare år beskrivs som ganska omogen och kunskapsfattig!

Och varför intervjuar man inte ordföranden i byggnämnden Michael Gustafsson(S). Han är ju den högst ansvarige för all byggnation!