lördag, mars 02, 2013

För tre år sedan skrev jag om det karibiska landet Haiti

Den fruktansvärda misär och fattigdom, som fanns och utan på detta jordbävnings-katastrofen för Haiti's invånare, skakar om! Varför skall så många människor lida och leva ett helvetiskt liv medan vi i "den utvecklade delen" av världen lever i överflöd?

Vi hade nog på känn att livet i Haiti inte var så särdeles gott. Denna plötsliga exponering gör saker och ting tydliga och man blir självklart berörd in i märgen. Varför skall människor i en region som borde kunna värna mer om människan ha det så dåligt?

Miljontals människor, i Haiti, flera länder i Afrika och Asien lever under omänskliga förhållanden. I Sverige har den senaste veckan folk mest intresserat sig för stackars vargar, som blir dödade av elaka jägare. Överjägaren miljöministern blir ordentligt åhutad. Man kan ju undra över var alla dessa kritiker sysslar med och var deras empati finns?

Själv fick jag under tidigt 70-tal förmånen att göra en FN insats i Mellan-östern. Det var en fantastisk tid. Något som man aldrig ångrar. När man ser bilderna från Haiti, så önskar man sig 30 år tillbaka i tiden med en möjlighet att göra en insats igen!

Världen är orättvis - även så i Sverige dock med andra dimensioner. Då vi inte besökt Haiti men andra öar, som Barbados och St: Vincent blir det ändå mer nära. Ett havsområde fullt med vackra öar och en magnifik vattenvärld. Här kan man lätt få en euforiskt känsla av "Det vackraste man sett på jorden". Eländets djup i Haiti förstummar Ad Domino 2010 och även idag 2013. Kommer vi ihåg Haiti i skuggan av Syrien och annat elände?

En svensk tankeväckande blogg om ön Haiti och dess invånare är "Between Sweden and Haiti". Den är på svenska med franska inslag!