onsdag, mars 30, 2011

Tyskland på väg ur EU?

Vi har på denna blogg ofta varit imponerade av den tidigare utvecklingen i Tyskland Europas viktigaste motor. Det senaste halvåret verkar dock luften ha gått ur Frau Angela Merkel. Man backar i ekonomiska stödfrågor inom EU. Häromsistens har man som i stort enda EU-land sagt nej till att hjälpa det Libyiska folket. Det senare har vi uppmärksammat på denna blogg.

Man har beslutat att stänga ett antal kärnkraftverk utan att ens bemöda sig om att göra en konsekvensanalys. Ganska omgående borde man inse att man då inte når avtalade minskningsmål av koldioxid. I dagsläget släpper Tyskland ut 1,5 ggr så mycket koldicoxid per capita som Sverige.

Idag skriver Tysklands förre utrikesminister Joschka Fischer (De Gröna) om Tysklands svek mot Libyerna. Fischer är en tysk politiker, som jag beundrat i många år och en betydligt större begåvning än den liberale fridemokraten Guido Westerwelle, som fn är utrikesminister.

Man kan undra vad som hänt med den styrande koalitionen och i första hand CDU/CSU, som verkar helt ha tappat stinget i politiken. Man kan verkligen undra vad Helmuth Kohl tycker om den tyska utvecklingen i Europa.

Håller Tyskland på att isolera sig likt 30-tals stämningar? Var finns idealen för framtiden? Är det en förödande provinsialism, som är den nya ledstjärnan? Ja frågorna är verkligen många.

Fischer anser att Tyskland nu skämmer ut sig i Europa och Mellan-Östern. Han noterar att både socialdemokraterna och De Gröna först applåderade Tysklands avoga inställning men nu förstått att det skadar Tysklands renommé i omvärlden. Även om man har delstatsval så kommer ju inte nästa rikdagsval förrän 2013. Frau Merkel får spotta upp sig!

Update: Westerwelle synes även nu vara ifrågasatt inom den tyska liberalismen. Hans dagar som utrikesminister tycks vara räknade.(2/4 2011)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar