måndag, mars 07, 2011

Svensk el så in i Norden dyr!

Enligt Dagens Industri är elen för en vanlig villa 9.000 kronor dyrare i Sverige än för en liknande villa i Finland. Den svenske villaägaren betalar 21.000 kronor om året, medan finländaren klarar sig undan med 12.554 kronor. Den norske husägaren betalar 19.000 kronor. Uppgifter kring Danmark saknas men strukturen är ju där helt annorlunda än i övriga nämnda länder.

Undersökningen är gjord av Villaägarna och de hävdar att den dyra svenska elen helt beror på den svenska elskatten, eftersom priserna på den nordiska kraftbörsen annars är likvärdiga. De höga elpriserna får nu även närings- och energiminister Maud Olofsson att reagera. I en intervju i Dagens Industri öppnar hon för en sänkt energiskatt.

Men det verkar vara någon form av eftergift under galgen. För hon markerar att elbolagen t ex E-on, som nu bygger ut vindkraft måste få kompensation för detta. Allt detta skulle vara nödvändigt pga klimatmiljömålen. Man kan dock undra vad detta har med nuvarande vatten- eller kärnenergi, att göra? Sverige släpper i stort inte ut någon som helst koldioxid i anslutning till elproduktionen.

Nej den bistra sanningen är väl att Maud vill att elkunderna skall betalar den ganska dyra utbyggnaden av vindkraft och stamnät. När fick ett företag ta ut kostnaden i förväg för ett vattenkraftverk eller kärnkraft dito? Aldrig!

Så politikersfärens irrgångar i ämnet fortsätter. Vi skall inte skylla allt på Maud för det kunde ha varit etter värre med andra kandidater. Men en sak är säker vill man ha en framtida bra skola och el till vettiga priser så skall man nog lägga sin röst på Folkpartiet!

Vindkraft må vara en intressant men dock marginell spelare i energiförsörjningen. Men finansieringen skall givetvis ske via aktieägare och inte via elkunder, som tar sin el från vatten- och kärnkraft!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar