lördag, mars 19, 2011

ODYSSEY DAWN!

Om jag förstått de de flesta rapporter om airstrikes mot Libyen så heter operationen ODYSSEY DAWN (Odyssisk gryning) med anknytning till Homeros grekiska Odysséen. Vi får hoppas att dessa färder blir mer strukturerade än vad Odyssévs klarade av.

112 Tomaahwak robotar har avskjutits mot Libyiska radarinstallationer från minst två amerikanska och en brittisk atomuibåt. Operation Odyssey dawn leds från ett stort hangarfartyg som plötsligt dykt upp i Medelhavet.

Efter denna salva har franska flygvapnet beskjutit Ghaddafistridsvagnar kring Bengazi. Ännu har inte det brittiska flygvapnet satts in. RAF är synnerligen specialiserade på att slå ut enskilda mål som stridsvagnar från hög höjd med Laserbomber.

Hjälpen kommer i sista minuten. Men när det väl kommer är den givetvis som en tsunami, som slår ut allt. Det innebär givetvis att en normal statschef borde börja fundera över vad han sysslar med. En kriminell skurk kanske inte bry sig så mycket om sitt eget folk. Problemet för Ghadaffi är att inget land i världen tar emot honom. Han är ute i kylan. That's it!

Nästa steg kommer nu at bli att engelska flygvapnets Tornados kommer att slå ut Ghaddaffis stridnvagnar och artilleri medan det franska flygvapnet kommer att bekämpa marktrupper mm.

Hela övningen leds temporärt hangarfartyget men kommer förmodligen att överlämnas till NATO i Neapel, Italien. Det kan tyckas märkligt men Neapel har en stor NATO-bas, som bl a Sverige sänder officerare till.

Med hjälp av Google Earth så inses stora avstånd. Det är ca 40 mil mellan Sicilien och Tripolis. Det tar ca halvtimmen att nå Libyen. RAF är stationerade på Cypern och har än längre flygvidd. Flera av de stösta flygfälten i närheten av Libyen finns på de grekiska öarna men inget synes avhörts från den grekiska regeringen, vilket kan verka märkligt.

Spanskt flyg som förmodligen oxo är inblandade har ungefär samma transportsträcka som de franska. Danska och norska jaktplan opererar från ett av Siciliens två militära flygplatser. Det italienska flygvapnet hålls som reserv. Frankrike har ett hangarfartyg nu på väg mot området.

Vi håller vårt hopp till det libyiska folkets välgång! Mr Ghaddaffi dagar torde vara räknade.

Who whould ever know that the Britons would forget Lockerbie!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar