torsdag, mars 10, 2011

Gungorna och karusellen!

Elpriset äter upp jobbskatteavdraget. Alliansens jobbskatteavdrag har för många löntagare till stor del ätits upp av de senaste årens stora elprishöjningar, enligt TCO-tidningen. Två tredjedelar av de extra pengar som skatteavdraget har gett, har hamnat hos elbolagen.

Elpriserna har slagit hårdast mot dem som bor i hus. För ett vårdbiträde som bor i villa återstår 200 kronor av skatteavdraget när det höjda elpriset betalats. Som mest har en löntagare 1.750 kronor i jobbskatteavdrag. Men sedan skattelättnaden infördes 2006 har elpriset stigit med 1.300 kronor i månaden för en standardvilla.

Att bo i småhus är mycket vanligt bland tjänstemän. 55 procent av de lägre tjänstemännen bor i småhus och 65 procent av tjänstemännen på mellannivå. Den villaägare som haft fast elavtal under perioden har förmodligen kommit undan med bara hälften av prisökningen på elen.


De löntagare som bor i lägenhet har inte drabbats lika hårt och kostnaderna lindras givetvis om det finns två löntagare i familjen.


De som drabbats allra värst är dock pensionärer utan jobbskatteavdrag. De betalar precis lika mycket, som övriga på en ofta mager pension!

Ja, som sagt: Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen! Eller hur direktör Borg?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar