onsdag, februari 20, 2013

Vem kläckte idén om reningsverket i Laxne?

Hela havet stormar i Gnesta kommun. Mest gäller det vem som kläckte idé om att helt enkelt transportera skiten till Gnesta via rör i Klemmingen och Frösjön.

Tekniknämndens ordförande Berndt Ullström hävdar, att majoriteten mörkat för att själva skaffa sig en uppfattning i frågan. Något som torde vara ganska unikt i Gnesta kommun politiska historia. Man brukar väl delge samtliga block väsentlig information vid samma tillfälle.

Majoriteten har ju heller inte kommit med något förslag. Det lär vara kommunens VA-ingenjör Christer Karlsson, som kläckt idén. Men alliansen har således faktiskt motionerat i ärendet. Dvs lyft frågan, vilket är bra.

Men idén är inte ny. Redan nu ligger det avloppsrör i t ex Frösjön. Under förr mandatperioden diskuterades vi hur man skulle göra med alla reningsverk i kommunen inkl det stora i Gnesta. En strategi var att koppla ihop Gnesta med Södertälje så att reningen skulle ske i det stora Himmersfjärdsverket i Södertälje. Anslutningen skulle kunna gå via Järna eller Nykvarn.

Sjöbottnar är ju en utmärkt förläggningsplats av plaströr. Längs hela Mälaren vid Strängnäs och Mariefred har man anslutit sig till Stockholm vatten resp Himmerfjärdsverket för avlopp och slipper således dyra investeringar i dessa tekniker.

Man skulle även kunna tänka sig att lägga ned Gnesta reningsverk och använda platsen för bostäder och annat och således pumpa till Södertälje via Järna eller Nykvarn. När det gäller Laxne och Björnlunda skulle det gå utmärkt att ansluta dem till varandra vid rör på sjöbotten.

Vilket beslut man än fattar så borde Laxne Strand befrias från det ok, att ha ett reningsverk mitt bland de badande i centrum. 

Men det gäller att tänka stort för framtiden! Ullströms något sandlådeaktiga smussel känns lite pinsamt!