onsdag, februari 13, 2013

Staten skall äga företag

Manchesterliberalen Carl B Hamilton(FP) har många företräden. Men ibland har han fel. Han har fullständigt fel när han säger att staten inte skall äga (kontrollera) företag. Han har fullständigt fel att man inte får kritisera EU:s märkliga maktuppbyggnads spiral.

Staten skall äga infrastrukturella och för människan viktiga grundbehov. Det innebär att t ex Vattenfall är ett strategiskt företag, som skall tillse att svenskar och svenska företag får billig el. Ett privatägt Vattenfall utan konkurrens kan sätta vilka priser som helst. Se hur finska Fortum beter sig i Stocholm Gas!

Staten skall äga ett Telia, som tillser att grundläggande kommunikationsnät finns i hela Sverige och inte enbart i storstaden. Staten skall äga järnvägarna, som ju inte har någon konkurrens. I alla sammanhang där man kan misstänka att ren konkurrens inte fungerar så måste staten äga.

Staten skall äga stora sjukhus. Främst för att säkra en kvalitativt hög sjukvård samt gynna medicinsk forskning.

Svenska staten skall äga utbildningsväsendet. Även på kommunal- och regional nivå för att säkerställa att alla har rätt till samma utbildningsmöjligheter.

Staten måste äga bank, som tidigare för att hålla ner boräntorna. Vinsterna i banksystemen är idag frusterande för allmänheten. Staten skall äga vägarna för att tillse att det finns vägar i hela riket!

Har vi plötsligt börjat plädera för planhushållning på denna blogg? Nej - men knappast heller för kapitalism. Ingen av dessa två motpoler kan tjäna, som ett exklusivt idéal.

Grundläggande strukturer i riket skall vara säkerställda av staten. Dvs av företrädaren för Sveriges invånare. Sedan kan givetvis staten låta privata aktörer utföra drift och underhåll utan att släppa kontrollen. Men det är en helt annan sak!

Hamilton:"Skattebetalarnas pengar ska inte användas för affärsmässigt risktagande. Politiskt ägarstyre är illa skickat att hantera företag. Staten ska inte både ha rollen att lagstifta om regler och skatter för företag, och självt vara ägare till företag".

Detta är ju kvalificerad goja. Han menar att Vattenfall fungerar dåligt för att staten äger. Men det är faktiskt så att vi behöver kanske fler kunniga politiker, som ger uppdragen till de statliga bolagen. Samma sak gäller Telia. Om ägarinflytandet hade tillvaratagits bättre hade vi aldrig sett skumma affärer och ej heller någon utförsäljning till Finland. Allt hänger således på inkompetenta politiker på riksplanet. Det går dåligt för SAS för att det ägs av tre regeringar! Sanningen är väl att det varit försvunnet för länge sedan utan stöd.

Vilka kommuner går bäst i landet. Jo de som behöll sina kraftbolag. Skellefteå lever högt på denna guldgruva. Gnesta kommun sålde ut sin del i Nyköpings Energi och ägda delar av kraftnätet. Den sämsta affär som Gnesta gjort, när vi nu blivit klokare. Stockholm har sålt ut ett antal sjukhus bl a Sabbatsberg. Den sämsta affär Stockholm gjort. Så kan vi fortsätta i det oändliga.

Gräddan i landets inkomster är skog-, gruv- och vattennäringen. Dessa skall man aldrig göra sig av med. Socialliberalism är att föredraga före Manchester dito!