fredag, februari 08, 2013

Hästkött i färdig och fryst lasagne

Idag noteras att det kan vara så "illa", att det förekommer häst- istället för nötkött i den förtillverkade och djupfrysta lasagnen från en stor matleverantör. Man förundras lite över denna rädsla. Hästkött torde vara dyrare och "finare" än nöt om den nu inte kommer från någon stackars självdöd åkarkamp.

Bästa entrecoten i Stockholm kunde man få på krogen Minerva i Vasastan. I alla fall var det så på 60-talet, då jag läste på tekniska läroverket. Namnet var även passande för en teknisk studerande. I varje fall så var entrecoten gjord på hästens släkting åsnan. Tillsammans med en fantastisk bearnaisesås blev det en smakupplevelse av stora mått.

Vår uppskattade lärare i radio- och mikrovåg, tekn dr Erik T. Glas bjöd vi 7 elever i klassen på lunch på detta ställe. Han tackade med att hålla en lång föreläsning om bearnaisesåsens historia! Dr Glas var ju även en flitig läroboksskribent och i min bokhylla nedtages ibland hans bok om växelströmslära. Intressant när nollans erforderliga area behöver beräknas i tre-fas system.

Vår grundade mening att hästkött är finare än nöt och fläsk har idag fått sig en allvarlig törn! Håhåjaja! Krogen Minerva lär dock enligt nätet finnas kvar!