fredag, februari 01, 2013

Nya uppvaknanden - bravo DN!

Bryt tystnaden om terrorn
"Domen på 12 års fängelse står fast för Munir Awad, svensken som planerade en terrorattack mot den danska tidningen Jyllands-Posten. Det beslöt hovrätten i Köpenhamn på torsdagen.

Det har inte skrivits speciellt mycket i Sverige om de fyra män som förberedde attentatet i december 2010. Märkligt nog, eftersom det var en spektakulär och blodig plan. Som hämnd för publiceringen av Muhammedkarikatyrerna skulle de storma redaktionen. Där skulle de binda så många människor som möjligt med buntband och skjuta eller skära halsen av dem. Bland bevismaterialet fanns en kpist, en pistol, en ljuddämpare och buntbanden.

Inte heller domen mot Nasserdine Menni i augusti i fjol satte något större avtryck i svenska medier. Han var finansiär åt Taimour Abdulwahab, mannen som sprängde sig i luften på Drottninggatan – även det i december 2010 – men misslyckades med att ta de hundratals stockholmare med sig som var hans mål.

De senaste månaderna har det pågått en våldtäkt mot människors fria vilja, kvinnans rättigheter och ovärderliga kulturskatter i Mali. Beväpnade islamistiska ligor har infört sharialagar, terroriserat, mördat, bränt och slagit sönder.

Den planerade attacken i Köpenhamn, det misslyckade bombdådet i Stockholm och terrorn i norra Mali är tre exempel av många på hur tyst det är kring den våldsbenägna typen av islamism. De västerländska krafter – fredsrörelser, intellektuella, debattörer – som vanligtvis snabbt kastar sig ut till försvar för hotade människor och värden tycks inte anse att denna extremism är värd särskilt stor uppmärksamhet."