söndag, februari 17, 2013

Förslag om nätombudsman mot näthatet

SVT:s nyhetsprogram Rapport rapporterar att det föreslås inrättande av en nätombudsman. Något som torde vara alldeles utmärkt. Det Rapport kanske inte tänker på är att även Rapport liksom andra medier sysslar med närliggande ting om än i förädlad form!

Men eftersom hat är ett psykiskt tillstånd, som på intet vis strider mot lagen så kan man ju undra över hur detta skall fungera. Är det hot så är det direkt olagligt. Är det däremot förtal, så skyddas man i stor utsträckning av den något egenartade svenska Tryckfrihets-förordningen. Vid förtal måste enskild person på egen hand väcka åtal mot förövaren. Att enskilda personer skall kunna åtala på ett enkelt vis underlättasgivetvis av en NO, nätombudsman.

När det gäller svensk press, som således även den sysslar med näthat förutom i skriftlig form, så finns Pressombudsmannen, PO. Men alla media är inte anslutna till PO. Det är frivilligt och många medier har ingen ansvarig utgivare, även om de vill framstå som seriösa. Något som vi tidigare skrivit om på denna blogg. För TV finns en tämligen harmlös sk Gransknings-nämnd. Den har inte gjort något större intryck på samtiden utan utgör närmast ett alibi för att tillåta diverse tarvligheter i etern.

Hur det än är måste skyddet för enskilda individer stärkas mot det förtal, som utövas av andra personer samt tidningar, radio och TV.