tisdag, februari 05, 2013

I det LO-styrda Gnesta är valfriheten satt på undantag!

I det stora vill den fd LO-chefen Stefan Lövén(S), tvinga in privata vårdformer i särskilda driftformer utan vinstintresse i landets kommuner. Enligt en av landets största EU-experter jur dr Andrea Sundstrand, som granskat frågan strider (S) förslag mot EU-rätten (Rom-fördraget). Det är t o m så illa att idéella föreningar, som vill bedriva äldrevård t ex kooperativa utan vinstintresse är förhindrade att göra detta enligt gällande EU-lagstiftning.

Det är således oförenligt med EU-rätten, att hindra vinstbolag i välfärden! Detta besvärande faktum blir svårt att komma runt, när socialdemokraterna skall ha sin stora kongress i april 2013. Då måste man sätta ner foten med denna något oklara strategi. Antingen accepterar man dagens konkurrens på lika villkor eller så vrider man klockan tillbaka och avskaffar valmöjligheterna i skola, förskola vård och omsorg för att driva all verksamhet med kommunal personal (planhushållning).

I Gnesta-politiken är man än mer livrädd så snart någon talar om valfrihet för de äldre. Socialnämnden gjorde ett försök för att lösa en viss kris inom äldreomsorgen, varvid ministerstyre direkt uppstod  med Johan Rocklind(S) och Kukkamaria Valtola-Sjöberg(MP), som knäppte sina egna partikollegor på näsan och intervenerade i nämnden. Något som egentligen inte är tillåtet enligt Gnesta kommuns regelverk och kommunallag.

Men eftersom de flesta ledande socialdemokrater i Gnesta tillika kommer från LO:s fackföreningsrörelse, är det kanske inte så konstigt. Mer underligt är dock miljöpartiets lokala agerande, som helt strider mot partiets politiska program.