måndag, februari 04, 2013

Rekordmånga utlandsfödda får jobb!

Är dagens glada budskap. Sju av tio jobb går till utrikes födda, visar färsk statistik från SCB. Starkast är utvecklingen inom vård- och restaurangsektorerna. Samtidigt ökar klyftorna och facken får allt svårare att hävda kollektivavtal.

Det innebär samtidigt att 7 av 10 inlandsfödda inte får något jobb! Men eftersom statistik och värderingar är presenterade av Svenskt Näringsliv, en partsorganisation av svenska företag, som förmodligen vill hålla så låga löner som möjligt så får man ta uppgifterna med en stor skepsis.

Man exemplifierar tillståndet med en grekisk läkare, som lärt sig svenska själv och kunnat börja arbeta i sjukvården. Hon kanske utgör ett drömscenario men knappast något i verklighetens mittfåra. För det flesta arbetslösa med kort eller ingen skola är det nog en tröstlös tillvaro efter sökandet av jobbet, som kanske aldrig tycks komma!

Kanske bättre att utgå från utbetalad arbetslöshetsersättning och försörjningsstöd för att ha koll på verklig arbetslöshet och vem det drabbar.