söndag, februari 10, 2013

Sörmlands landsting med längsta vårdköerna i Sverige

2012 års guldregn över de landsting, som skött sjukvården på ett föredömligt vis redovisas nu av Socialstyrelsen. Sämst är Uppsala län som får noll kr medan Sörmland näst sist får knappa miljonen eller 3 kr och 60 öre per invånare. Det bästa landstinget Gotland får en belöning av staten med 550 kr per invånare. I grannlänet Stockholms län får varje invånare närmare 50 kr.

Det är väl det vi haft på känn och även skrivit om på denna blogg. De ohemula väntetiderna på både röntgen och åtgärder inom lovade tider innehålls inte alls. Detta är inte ett problem med läkare eller annan sjukhuspersonal utan ett gigantiskt systemfel på planeringsnivå av landstinget Sörmland.

Däremot bemöts man mycket professionellt när man köat färdigt och det nya knät hustrun fick i höstas blev mycket positivt både ur läkningssynpunkt som uppskattning av personalen vid Mälarsjukhuset.

Landstinget Sörmland som nu höjde skatten menar av vi har en av landets lägsta landstingsskatter. Men räknar man bort t ex stödet för offentliga kommunikationer i t ex Stockholms län - så blir det ingen större skillnad. Däremot är kanske de tre sjukhusens placering inte helt optimalt. Det finns en tyngdpunkt på syd/västra Sörmland medan befolkningsökningen är störst i nord/östra länsdelen.