söndag, december 14, 2014

Stor oreda i politiken!

Vi har ägnat mycket tid åt den politiska oreda, som uppstått i Sverige. Kanske tröttar vi ut våra läsare men Stefan Löfven har som förstahandsalternativ utlyst nyval. Något som vi vänt oss mot på denna blogg av flera skäl. Allt fler röster talar för att detta skedde ogenomtänkt i affekt och kanske gynnar det enbart krafter i politikens ändlägen. I varje fall torde det inte bli någon större förändring i riksdagens majoritets-förhållanden!


Senast extraval utlystes var 1958, som bekant i den viktiga pensionsfrågan. Resultatet blev en "hängd" riksdag; dvs borgare och socialister hade lika många riksdagsmän. I omröstningen om ATP lade dock folkpartisten Ture Königson ner sin röst och den socialdemokratiska reservationen till förmån för ATP segrade.


Detta var givetvis en viktig fråga 1958-59. Stefan Lövens budget blev nerröstad 2014. Det är inte första gången detta sker. Löfven borde ha sonderat nya regeringsalternativ i första hand och i andra hand skickat bollen till alliansen. Om detta inte lyckats var det logiskt att utlysa nyval.


Vi uppmanar gärna läsaren att ta del av vad DN:s chefredaktör Peter Wolodarski skriver senast om detta äventyr: Räkna till tio innan du utlyser ett extraval!  En ledare vi gärna skrivit själva!


Om Stefan Löfven noterade vi att han var den ende i stort sett som tackade och gav servitrisen en blick vid Nobelmiddagen. En fantastisk tillställning, som vetenskapsgänget på SVT skall ha stor heder av. Och vilken dag med den fantastiska flickan Malala Yousafzai från Pakistan och hennes tal samt givetvis även indiern Kailash Satyarthi. Två värdiga fredsprisvinnare!

 

Nu spårade vi dock ur lite. Hoppas att Löfvens julskinka smakar bra. Då kanske han ändrar sig och gör nya försök att bilda en hållbar regering! Den nuvarande är ej enbart rimmad utan uppenbarligen även rökt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar