fredag, december 26, 2014

10 år sedan Tsunamin i bl a Thailand!

För fyra år sedan skrev jag om den ganska dåliga svenska beredskapen, som fanns för 10 år sedan för olika typer av katastrofer. Inte minst den svenska regeringens sanslöst dåliga utnyttjande av det svenska försvarets tillgängliga resurser vid Tsunamin-katastrofen i Thailand med 543 omkomna svenskar!

 

På sin hemsida beskriver Gustav Fridolin (MP) hur dålig Sveriges beredskap var vid Tsunamikatastrofen, uppenbarligen fullkomligt ovetande om att hans parti tillsammans med vänstern varit med och ställt till det.

 

Sveriges krisberedskap var god, välorganiserad och övades regelbundet t ex vid Barkaby- eller S1-anläggningen i Enköping. Sedan blev Göran Persson statsminister på 90-talet och därefter brakade Sveriges beredskapsorganisation mer eller mindre samman undantagandes försvarsmaktens dito.

 

Detta visade sig i sin nakenhet under Tsunamin-katastrofen där egentligen fel person fick hundhuvudet för det inträffade. Huvudansvaret åvilade Göran Person och dåvarande försvarsministern Leni Björklund. Minst imponerad blev man av den senares agerande. Hon satt faktiskt med alla resurser dvs Försvarsmakten och Räddningsverkets, för att planera och skicka hjälp men gjorde komplett ingenting.

 

Det fanns de facto 3 timmar från Thailand svenska Hercules-plan i Afghanistan, som hade kunnat sättas in omedelbart. Istället går Björklund och dåvarande chefen för operativa ledningen - förmodligen efter intern kritik - i SVT och meddelar att Herculesplanen inte kunde flyga så långt. Något som var fullständig bullshit.

 

I Uppsala fanns OPL, försvarets Operativa ledningsfunktion med minst 50 man som kunde arbeta dygnet runt och leda krisverksamheten. Den enda person som regeringskansliet ville anlita var en flygtransportledare. I övrigt missköttes det hela av ett antal okunniga administratörer vid UD och regeringskansliet.

 

Sens moral över detta är att Göran Persson satte svensk beredskap ur spel, Leni Björklund var en synnerligen medioker försvarsminister och klarade sig undan den rättmätiga kritik hon skulle ha haft! Även Lottie Knutsson vid Fritidsresor framstod, som en hjälte medan hon skickade saltade räkningar till UD för sitt bolags räkning.

 

PS. Vi bloggare har således varit med om att projektera och bygga OPL i Uppsala - så vi vet!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar