tisdag, december 16, 2014

Kan man ha dubbla lojaliteter?

Journalisten Niklas Orrenius vid Dagens Nyheter har gjort en intervju med Sverigedemokraten Björns Söder, som påstås ha sagt att samer och judar inte är svenskar. Björn Söder förnekar men en enorm debatt har uppstått i sammanhanget och bl a vänsterns Rossana Dinamarca har krävt att Söder avgår som talman! Dinamarca är för övrigt känd som en av riksdagens dyraste politiker pga sitt myckna resande på skattebetalarnas bekostnad!


Vad som är sant eller inte sant är svårt att veta, då Orrenius tidigare har utmärkt sig för att vara otydlig med sanningen. Han beskrev förra året en busschaufför i Grisslehamn, som rasist, när sanningen var att ett antal kriminella personer med invandrarbakgrund med kiosker i bland annat Örebro reste på färjan för att köpa obeskattad snus! Chauffören löd endast tullens uppmaning och höll på att mista jobbet.

 

Men bortsett från denna diskussion så är det intressanta då frågan om man kan ha dubbla lojaliteter, där lojaliteten med det egna landet ej är det primära. Kan man ha dubbla medborgarskap t ex svenskt och ryskt samtidigt, som det pågår ett krig mellan länderna utan att bli internerad? Kan man vara svensk och samtidigt strida för Islamiska Staten, IS i Syrien och Irak?  Kan man vara svensk kristen och samtidigt gömma flyktingar i strid med lagen - sk civilkurage? 

 

Hur agerar man när ens dubbla lojaliteter plötsligt står mot varandra? Enligt min grundade mening kan man bara ha en huvudlojalitet, därför är det lite märkligt att Sverige tillåter dubbla medborgarskap. För de flesta svenskar kommer medborgarskapet i första hand och ens egen etnicitet/religion i andra hand. Som kristen lägger jag mig inte i konflikten mellan Ryssland och Ukraina eller muslimer och judar i Mellanöstern. Däremot kan jag som svensk och humanitär ha synpunkter på vad som sker därstädes.

 

I Sverige under senaste kriget internerades kommunister när Sovjet anföll Finland. Då gick det inte att ha dubbla lojaliteter! Vad händer tro med Rossana Dinamarca om Ryssland faller in i baltstaterna i morgon?

 

Att det finns en viss samhörighet mellan kristna, judar, muslimer, hinduer och buddister är väl bra. Men att kriga för en religion och samtidigt vara medborgare i ett land som drabbas är knappast ok! Dubbla lojaliteter verkar således inte vara ok. Som politiker och verksam för ett visst parti och dess framtoning kan du knappast ha en egen uppfattning, då blir du snart utmobbad!


Sen kan man tycka att det är trist, att varje dag i sin tidning läsa hur usla och dåliga människor, som befolkar vissa partier, särskilt när man använder judar och samer som katalysatorer för sin argumentation.  Mängder av svenska träd åtgår till denna retorik. När ministern Mehmet Kaplan(MP) tar hit rena nazister till Sverige, som föredragshållare, då höjer inte Rossana ens på ögonbrynet!

 

Jag prenumererar på två svenska dagstidningar och vill läsa om hur man hanterar svenska entiteter, som bostadsbristen, skolans problem sedan skolreformerna 1962/1969, industrin och jobben, förbättringar av sjukvården och pension samt framför allt positiva nyheter om ekonomi och  samhällsutveckling! 

 

Jag skulle samtidigt önska att den pågående polariseringen mellan höger och vänster mattades betydligt till förmån för mer liberala idéer. Just nu är det rena skyttegravskriget som gäller och liberaler befinner sig i Ingenmansland!

 

Läs vad den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén, tycker i  Sameradion & SVT Sápmi

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar