måndag, december 15, 2014

Pinsamt om bostadsbristen!

Boverket med Janna Valik i spetsen har noterat att det råder stark bostadsbrist i Sverige. Statens Bostadskreditnämnd (BKN) menar att man borde bygga minst 35.000 till 40.000 lägenheter per år. 

 

Bland det mer märkliga man kan läsa är enligt SVT, att Regeringen måste gå hårt fram och intervjuar KTH-professorn Hans Lind! Han menar att problemet beror på ett krångligt regelverk; dvs att det tar lång tid att förbereda byggnationer. Allt är ju kvalificerad bull-shit och man undrar verkligen hur journalister köper detta. Problemet är pengar och en majoritet bostadssökande utan möjlighet att betala hyran! 

 

Professorn tycker att det är konstigt att man bygger dyra lägenheter i attraktiva områden men att man i stort struntar i ytterområden (och övriga landet). Han borde ta en elementär kurs i offentlig ekonomi är vårt råd! Han har inte förstått att den urbana finansieringen görs av hyresgästen.


Kaoset på bostadsmarknaden är dess värre intet nytt utan har pågått i över 15 år. Under samma tid har i stort sett alla regeringar och politiker suttit med armarna i kors och bara avvaktat. Det kallas för politik! Vi själva menar, att riksdagspolitiker är högst svaga och ointresserade!

 

Om rikets styrande behagar att kolla med SCB, så invandrar över 100.000 personer varje år. Dessutom finns ett födelseöverskott på kanske 25.000 personer. Då måste man bygga minst 40.000 lägenheter per år. Tyvärr finns dessutom ett pga lågt bostadsbyggande ett uppslammat behov av totalt kanske 200.000 lägenheter. 

 

Men 200.000 lägenheter kostar ca 600 miljarder kronor. Då skall man veta att statens nuvarande lån ligger på 1200 miljarder och kommunernas på 400 miljarder kronor! Den nya majoriteten i Stockholms stadshus är ambitiös och skall nu bygga 40.000 lägenheter på fem år; lika mycket som ett nytt Södermalm således. Grattis! Vi kommer att följa upp detta!


Fredrik Reinfeldt(M) menar att det finns gott om plats i Sverige för nya invånare. Naturligtvis en självklarhet i ett land som har kanske 18-19 invånare per kvadratkilometer. Men problemet är inte de fria vidderna; det måste till  bostäder, skolor, sjukvård och jobb. Vi kan väl inte hysa asylsökande i grankojor? 

 

Utsikten från högfjällshotellet i Vålådalen är magnifik - men vad har en person som vill ha jobb, bostad och integreras med det svenska samhället för nytta av detta? Hur det egentligen förhåller sig med bostadsbristen har vi gjort en empirisk analys av tidigare i Bostadsbristen målar in sig i ett hörn! 

 

Det är givetvis ingen munter läsning för dem, som borde hanterat detta - våra riksdagsmän och regeringar! Men något måste man ju göra; kon är redan ute på isen och halkar sedan länge!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar