tisdag, december 02, 2014

Hyckleri eller ansvar!

När Jonas Sjöstedt(V) den gamle kommunisten intervjuas av SVT:s journalister efter att SD vid en presskonferens något oväntat meddelat att man stödjer Alliansens budget, skäller han som en bandhund och menar att SD agerar fullständigt oansvarigt som röstar på Alliansens budget.


Hm! Om man nu råkar vara intresserad av Alliansen - skall vi då skämmas? Är vi några förbannade skurkar som inte röstar på V, MP eller S. Man kan bara undra över denna typ av argumentation. Det gemensamma för besvikna S och V är att pensionärerna nu "utarmas av Alliansens budget". Sanningen är att garantipensionärer (de som aldrig betalt någon skatt under livet) kommer att få 100 kr mer i plånboken med S budget. Sanningen är att vi pensionärer, som betalt mycket skatt under hela livet - inte får ett öre utan just höjd skatt!


Alla talar nu om ansvar. Dvs att stödjer man inte Stefan Löfvén då tar man inget ansvar! Ansvar har således blivit ett politiskt argument när andra argument tryter. Ganska sorgligt. Annars var SD presskonferens synnerligen väl utnyttjad av partiet, som verkligen försöker visa att humanitet inte lönar sig. 


Personligen tycker vi att det är illa med denna svarta och vita delning i invandringsfrågorna. Kan det inte finnas en tredje väg i denna ekonomi kontra humanitet-fråga. Det parti som löser detta har alla förutsättningar framgent att stärka sina positioner.

 

Att det skulle uppstå en regeringskris bekymrar oss intet särskilt mycket. Det hade man kunnat förutse i det parlamentariska läge som uppkom i samband med valet. Kommer inte krisen nu så kommer den senare. Parlamentarismen; dvs folkviljan,  kan man inte komma undan!

 

Det tredje alternativet som vi tidigare talat om på denna blogg, att ha en storkoalition likt Tyskland mellan S och M kan ju vara en lösning. Men troligen kommer en sådan att straffa sig 2017 med än större stöd för SD.  Kanske är en bättre lösning att S regerar själva, särskilt då MP har en del kontroversiella ministrar. Men det är kanske lite sent att vifta med röda flaggan, automobilen är redan i rullning!

 

I Tyskland är dessutom polariseringen mellan höger och vänster inte lika stor som i Sverige. Kanske beroende på att den tyska vänstern är utestängd från regeringsmakt av alla andra partier.


Det är i sådana här lägen som man borde kunna ställa krav på våra statsmän; dvs att förhandla fram lösningar innan dessa ev går i väggen. Här har nog bl a Stefan Löfvén mycket att lära. Att bedriva politik "under galgen" kan knappast vara en framgångsrik strategi. Man får nog även ge Alliansen en viss spark för en viss militant hållning.

 

Den svenska modellen verkar annars vara att bara sitta lugnt i båten och avvakta trots att det blåser upp till storm.


Det är knappast långt från ansvar till hyckleri i svensk politik. Just nu är det fördel för Sverigedemokraterna. Vem har kraft, mod och intellekt att utmana dem?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar