måndag, augusti 11, 2014

United Minds:Alliansen knappar in!


. Parti
2014  tendens
1 Socialdemokraterna 29,6 1,6
2 Moderaterna 19,8 -3,0
3 Sverigedemokraterna 11,6 1,1
4 Miljöpartiet
9,8 -2,1
5 Folkpartiet
7,5 2,5
6 Vänsterpartiet 7,2 -0,3
7 Centerpartiet 5,2 0,4
8 Kristdemokraterna 4,3 -0,1
I UM:s senaste valbarometer, som presenteras i Aftonbladet idag; knappar alliansen in till 36,8% medan de rödgröna tillsammans får 46,6%. Folkpartiet ökar starkt i denna mätning med 2,5%. Även Sverige- och socialdemokrater ökar medan Miljöpartiet får finna sig i ett stort tapp på 2,1%

 

Skulle detta utgöra valresultatet bestämmer Sverigedemokraterna, vilket parti/block som skall styra Sverige de närmaste 4 åren.  

 

Ett annat diskuterat alternativ är att Miljöpartiet blir ett alliansparti eller att något alliansparti går över till de rödgröna. Här finns dock kommunistproblemet. Vill något alliansparti ha med vänstern att göra? Knappast!

 

Ytterligare ett alternativ är en liberal-vänster konstellation utan vänsterpartiet. Dvs (S), (MP), (FP) och (C). Huruvida detta faller (M) på läppen är svårt att se.


Återstår även den tyska lösningen att socialdemokrater och moderater regerar ihop.


Ur en ren demokratisk och parlamentarisk aspekt är det rimligt att Sverigedemokrater som vågspelsparti mellan blocken får bestämma vilka som skall regera Sverige under de kommande åren om politiken saknar majoritetsblock! Endast då finns det förutsättning för att ett budgetbeslut kan matchas genom riksdagen.

 

Vår egen fromma förhoppning är att det är en konservativ-liberal regering, som styr landet de närmaste 4 åren med; som idag Sverigedemokraternas medgivande! Stefan Löfvén går väl till nöds an. Men han har ju hamnat i dåligt sällskap!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar