måndag, augusti 18, 2014

Skotten i Ferguson, Missouri, USA

Dödandet av den obeväpnade 18-årige färgade medborgaren med 6 skott varav 2 i huvudet, sätter fokus på två frågor. Hur långt har jämlikheten mellan svarta och vita kommit kommit i USA. Händelserna i Ferguson sätter även fingret på en öm punkt. Den utbredda allmänna fattigdomen i The Land of Freedom!Med de beskrivningar man får av svenska journalister på plats så råder en omfattande anarki, där polis och allmänhet bildar två närmast krigförande entiteter. Polisen blir allt mer extrem och befolkningen alltmer marginaliserad och förödmjukad. Behandlingen av den skjutne uppvisar tydliga rasistiska element! 


Ferguson Is Mostly Black. Why Is Its Government So White? Frågar sig hemsidan Slate! De flesta invånarna 67% är svarta men styret är vitt i denna förortsstad till St Louis! Bland polisen finns det 4% svarta! Stadens egen Internet-Web har nu brakat ihop så vi får nöja oss med annan information.


Demokratiska presidenter, som Carter, Clinton och nu senast Obama har givetvis försökt göra något åt fattigdomen - inte minst när det gäller sjukvård. Man har dock svåra motståndare i det inflytelserika republikanska konservativa rörelserna som t ex Tea-party-rörelsen, som alltid sätter sig till motvärn när det handlar om social rättvisa. Republikanernas agerande saknar nog motsvarighet i den demokratiska världen möjligen Le Pens Frankrike, undantaget!


Nu sätter man in Missouris nationalgarde. Något som torde vara ett korrekt drag av delstatsguvernören. Det kan då garantera invånarna upprätthållande av den amerikanska konstitutionen, som nu uppenbarligen överträds dagligen!


The Land of Freedom ekar lite ödsligt precis som det gjort i århundranden. Från ett politiskt uppvaknande och någorlunda jämlikhet kvarstår stora ekonomiska orättvisor. Betydligt större än vi européer ofta föreställer oss! Utarmningen och miljön i den gamla bilstaden Detroit. Skjutandet i Chicago. Watts i LA etc. Men det finns i mörkret även goda exempel. Själv har jag upplevt Harlems förvandling i New York till det bättre.


Tyvärr finns det även i Europa tendenser till mer autonoma områden, där det skjuts dagligen med hög kriminalitet (Neapel, Marseille etc). En sådan utveckling pågår även i Sverige och svenska politiker måste sluta passa och vänta ut varandra. Ingen verkar kunna stå för de svåra och rätta besluten. Någon modig politiker Birgit Friggebo(FP) försökte men har hånats och häcklats i årtionden av de som inte ens gjort ett hederligt försök!


Ett anpassat bostadsbyggande och bra miljö måste vara en grundförutsättning för ett gott liv. Jobben! Många talar om konstlade jobb. Men det är de riktiga, som alla förväntar sig. De partier som bygger bostäder, förbättrar skolan arbetsmässigt och kvalitetsmässigt (pengarna finns redan) och sätter jobben främst kommer att leda Sverige in i framtiden.


I Ferguson, Missouri, USA ekar stadens motto Proud Past. Promising Future tomt!.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar