måndag, augusti 25, 2014

En svensk parlamentarism omgärdad av kraftig dimma!

Man kan med intresse notera en något underlig diskussion kring blockpolitik, vågmästare och vem som skall regera Sverige efter valet. Betydelsen av ordet parlamentarism synes även våra professorer på universitet och högskolor har svårt att förstå. T ex skriver professorerna Tommy Möller och Olof Ruin om detta på DN Debatt idag. Men rubriken "Läget är låst om rödgröna inte bildar trepartiregering", känns ganska märklig!


Socialdemokraterna synes ej - varken med eller utan Vänsterpartiet - få egen majoritet i riksdagen; så gäller även Alliansen. Det blir således en minoritetsregering, som idag oavsett om den är till höger eller vänster. Visserligen har Alliansen visat att man kan styra landet och har ett gemensamt program medan något dylikt inte finns i det rödgröna alternativet. Naturligtvis en stor brist om man vill skapa ett förtroendeingivande alternativ.


Sanningen är att varken Allians, Socialdemokrater eller Miljöpartister på parlamentarisk grund kan utesluta Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, som har närmare 17% av väljarkåren bakom sig. Då har man inte förstått parlamentarismens grund! När det kommer till omröstning om vem som skall bilda regering - och då implicit stöder vederbörandes budget - har alla partier rösträtt och påverkansnivå efter kommande valresultat. Det innebär att Vänsterpartiet och i högsta grad Sverigedemokraterna kommer att bestämma vem som skall bilda regering! Denna gåva har varken Socialdemokrater eller Moderater! 


Så enkelt fungerar parlamentarismen! Mikael Damberg(S) brukar anklaga regeringen för att de styr Sverige med stöd av Sverigedemokraterna. Men bäste Damberg vad är då alternativet om varken Allians eller Rödgröna skall kunna styra? Är det Jimmie Åkesson, som skall bli statschef? Politik är politik men ibland blir det tämligen lugubert!


Säger denne bloggare, som i Svenska Dagbladets test om likhet med partiledare mest liknar Göran Persson(S) och Ulf Adelsohn(M). Medan vi är mest olik Birger Schlaug(MP)! Resultat som vi anat under åren!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar