onsdag, augusti 13, 2014

Förnybart eller klimatsmart - två högst olika ting!

Det kom en kommentar till min blogg om olönsamma solceller på tak från Rafael Ospino med bl a sin egen blogg Raffes Energiblogg. Vi kan inte låta bli att återpublicera detta initierade inlägg runt Förnybar energi eller klimatsmart energi. Håll till godo: 


SKALL VI HA DET FÖRNYBART ELLER KLIMATSMART?
Ropa "förnybart" så flockas politikerna! De har ofta svårt att hålla isär begreppen, nämligen...


All produktion, även av elbilar, solceller och vindkraftverk, innebär väl en miljöpåverkan? Men varför fokuserar politiker på det i stället för energieffektivisering? Många föregivet miljövänliga politiker är väldigt förtjusta i rubrikalstrare som förnybar el. Men exempelvis så används F-gaser vid tillverkning av solceller. Dessa kan ha en 23 000 gånger så hög växthuseffekt som koldioxid!


Tag ett exempel med ett hus som har utrustas med en solcellsinstallation som ger 3 MWh. Denna installation har således redan innan den gett en enda Watt i snitt gett upphov till 6,5 ton CO2-ekvivalenter. Alltsammans, på ett bräde, och idag!


Fortsatta köp av konventionell el hade gett upphov till 60 kg CO2-ekvivalenter per år. Först efter över 100 år skulle solcellerna bli klimatpositiva - om de höll så länge... För de sämsta solcellerna är motsvarande siffra 300 år.
 

Ändå värderas i det allmänna medvetandet denna installation lika högt, eller högre, som en energieffektvisering med samma belopp! Trots att energieffektiviseringen, utöver den uteblivna miljöbelastningen från solcellerna skulle reducerat koldioxidutsläppen med minst 60 kg per år för all framtid! Tre ton, om huset har oljeeldning...
 

Den renaste och billigaste energin är väl den som inte behövs? Att det skall vara så svårt för dem att begripa?
 

Det finns många åtgärder som enkelt, billigt och miljövänligt kan minska energianvändningen. Men det ger inga tidningsartiklar där politiker får stå och klippa band! 

 Rafael Ospino


Vi kan bara notera att den eller de som i styrelsen för Gnesta Förvaltnings AB sett till att installera miljöovänliga solceller på Welandersborgsskolan - borde nog ta sig både en och fler funderare över ämnet lobbying och marknadsföring av solceller!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar