tisdag, augusti 19, 2014

Målar moderaterna in parlamentarismen i ett hörn?

Enligt SVT så står moderaterna fast vid att "största block" skall styra Sverige. Vad som menas med detta är ganska oklart. Mig veterligt finns det idag bara ett block Alliansen. Ibland verkar sunt förnuft och logik ha övergivit även statsbärande partier och statschefer. Vi vet att det finns två partier i riksdagen, som de andra partierna inte vill ha med att göra, nämligen Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Dessa partier har dock om man får tro väljarbarometrar över 15% av valmanskåren bakom sig. Rent parlamentariskt kan man inte negligera detta!

 

Om vi antar att veckans väljarbarometrar står sig och Vänsterpartiet röstar för Stefan Löfvén som statschef medan Sverigedemokraterna föreslår Fredrik Reinfeldt. Vad inträffar då? Om Reinfeldt i det läget vägrar att bilda regering, så kommer han samtidigt att få försvara och rösta med Stefan Löfvéns budgetar. En helt ologisk situation.

 

Reinfeldt kan helt enkelt inte vägra om han sätter demokrati och parlamentarism överst på dagordningen. Naturligtvis kan han och Löfvén dela på ansvaret men måste kanske ha in en tredje spelare. Denna typ av konstellation existerar i Tyskland och fungerar dock något knackigt!

 

Det märkliga är att Reinfeldt inte vill kännas vid, att han faktiskt styr Sverige sedan 4 år med stöd av Sverigedemokraterna. Utan detta stöd hade regeringen sett helt annorlunda ut! Man kan ju verkligen undra över om man på ett minst sagt antiparlamentariskt vis ska lämna taburetterna. Att få medverka i Sveriges och EU:s framtida utveckling måste vara betydligt mer intressant än att skrika sig hes - ohörd - i opposition! Om inte så är man nog tröttkörd på politik! Att man inte gillar ett eller två av 8 riksdagspartier satisfierar knappast att frånsäga sig den grundlagstadgade svenska parlamentarismen!

 

Givetvis kan man tänka sig att Sverigedemokraterna lägger ner sina röster vid den omröstning som kommer i riksdagen. Ett inte otroligt scenario. Det innebär att Stefan Löfvén blir statsminister. Men hur skall han få igenom en socialdemokratisk budget, som inte gillas av övriga partier?  Mission impossible!


Man kan nog lugnt säga att både Reinfeldt och Löfvén nu målar in sig i varsitt hörn i valrörelsen, när de inte accepterar (V) och (SD) parlamentariska närvaro. På vår blogg trodde vi nog att dessa herrar var mer statsmannamässiga. Nu verkar det mest vara sandlåda!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar